FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana pozdravlja sporazum u Sudanu

BRUXELLES, 9. srpnja 2005. (Hina/DPA) - Visoki povjerenik eu zavanjsku politiku i sigurnost Javier Solana pozdravio je u subotupostavljanje Johna Garanga, bivšeg pobunjeničkog vođe, na mjestopotpredsjednika vlade Sudana.
BRUXELLES, 9. srpnja 2005. (Hina/DPA) - Visoki povjerenik eu za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana pozdravio je u subotu postavljanje Johna Garanga, bivšeg pobunjeničkog vođe, na mjesto potpredsjednika vlade Sudana.

Na svečanosti u predsjedničkoj palači u Kartumu, šest mjeseci nakon mirovnog sporazuma između muslimanskog sjevera i kršćanskog juga, Garang je postao zamjenik svom starom neprijatelju, predsjedniku Omaru Haddanu al-Bashiru, koji je potpisao prijelazni ustav.

Solana je ocijenio da je današnji događaj "povijesni trenutak i poetak novog razdoblja".

Dug i iscrpljujući rat između vlade u Kartumu i Garangovog pobunjeničkog Pokreta za oslobođenje sudanskog naroda (SPLM) završio je u siječnju sporazumom o koalicijskoj vladi i podjelom ovlasti i bogatstva zemlje.

Garang i Bashir su prisegnuli u nazočnosti glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, predsjednika Arapske lige Amra Muse i šestorice šefova afričkih država, među kojima su bili i južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki i nigerijski predsjednik Olusegun Obasanjo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙