FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu otvorena Europska konferencija o čitanju

ZAGREB, 31. srpnja 2005. (Hina) - Pismenost bez granica središnja jetema 14. Europske konferencije o čitanju, večeras svečano otvorene uNacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.
ZAGREB, 31. srpnja 2005. (Hina) - Pismenost bez granica središnja je tema 14. Europske konferencije o čitanju, večeras svečano otvorene u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

Konferencija će trajati do 3. kolovoza, a organiziralo ju je Hrvatsko čitateljsko društvo.

Veliki međunarodni skup na kojemu sudjeluje oko 400 stručnjaka od sutra će se odvijati na Filozofskom fakultetu u plenarnim sjednicama, 12 sesija, 27 radionica, 14 simpozija i pet okruglih stolova. Stručnjaci raznih profila, od knjižničara do logopeda, sociologa, psihologa, pedagoga iz 41 zemlje, govorit će o pismenosti kao multidisciplinarnom fenomenu.

Kako je najavljeno na svečanom otvorenju, skup će razmotriti različite razine pismenosti, kao što su informatička, informacijska, medijska, multikulturalna, matematička i druge. Skup se odvija pod pokroviteljstvom predsjednika RH Stjepana Mesića.

Uglednim gostima iz zemlje i inozemstva obratio se i ministar kulture Božo Biškupić koji je otvarajući skup istaknuo da Ministarstvo kulture skrbi o hrvatskoj knjizi, knjižnicama i bibliotekama. Biškupić je sudionicima skupa predstavio dugu tradiciju čitateljstva u Hrvatskoj.

U ime Međunarodne federacije knjižničarskih društava (IFLA) skup je pozdravila Kay Raseroka iz Botswane te predsjednik Međunarodnog čitateljskog društva Jerri Shell.

O čitanju u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti govorio je Aleksandar Stipčević, vodeći hrvatski stručnjak za povijest knjige. On je u svom izlaganju prikazao važnost hrvatske knjige, odnosno hrvatsku pismenost, njezino formiranje od najranijih vremena do današnjega vremena kompjuterizacije i globalizacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙