FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj "Mediji i zdravlje" o liječničkim i novinarskim pogreškama

MOTOVUN, 8. srpnja 2005. (Hina) - Središnje je pitanje ovogodišnjegtečaja "Mediji i zdravlje" koji je danas počeo u Motovunu, kakopoboljšati odnos novinara i zdravstvenih djelatnika radi unapređenjavjerodostojnosti i kvalitete informacija o zdravlju.
MOTOVUN, 8. srpnja 2005. (Hina) - Središnje je pitanje ovogodišnjeg tečaja "Mediji i zdravlje" koji je danas počeo u Motovunu, kako poboljšati odnos novinara i zdravstvenih djelatnika radi unapređenja vjerodostojnosti i kvalitete informacija o zdravlju.

Mediji u posljednje vrijeme gotovo svakodnevno izvještavaju o liječničkim pogreškama, najčešće na temelju pritužbi bolesnika, pa liječnici često smatraju da su ti napisi pristrani, bez cjelovite informacije, te da su na štetu cjelokupne liječničke struke.

Zbog toga predsjednik Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore (HLK) Božidar Vrhovac predlaže dopunu Kodeksa Hrvatskog novinarskog društva koji bi novinare obvezao na veću odgovornost prema činjenicama.

Smatra da bi mediji trebali koristiti pouzdane izvore informacija te pronaći mjeru između želje za povećanjem broja čitatelja i senzacionalističkog pisanja te objektivnog informiranja.

Liječnici bi pak trebali pokazati više spremnosti za suradnju s novinarima i davanje informacija. Vrhovac drži da su liječnici previše cehovski zatvoreni i ne priznaju vlastite pogreške.

Novinari su upozorili da je vrlo teško doći do informacija u zdravstvenim ustanovama, a pogotovo do vjerodostojne informacije o liječničkoj pogrešci.

Na primjeru slučaja smrti Dragice Ivankić i njezina djeteta u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh novinari su upozorili da i sudski procesi dokazivanja liječničke greške traju godinama.

Liječnici često prozivaju novinare, ali njihove udruge ništa ne čine kako bi se smanjio broj grešaka, smatraju novinari.

Po podacima HLK-a, u posljednje dvije godine zaprimljeno je 288 pritužbi zbog sumnje na liječničku pogrešku, a u tijeku je 31 disciplinski postupak.

U 2003. godini izrečeno je 11 disciplinskih mjera, u prošloj godini tri, a samo u jednom slučaju liječniku je privremeno oduzeta licenca za rad.

Skup "Mediji i zdravlje" održava se do nedjelje u sklopu Motovunske ljetne škole "Unapređenje zdravlja".

Na tečaju će biti prikazani i razmotreni neki konkretni slučajevi novinarskih i liječničkih pogrešaka te usvojene smjernice za poboljšanje komunikacije između tih dviju struka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙