FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington zadovoljan odlukom IRA-e o napuštanju oružane borbe

WASHINGTON, 28. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Bijela kuća je u četvrtakizrazila zadovoljstvo zbog odluke Irske republikanske armije (IRA) daprekine "oružanu borbu" protiv britanske krune.
WASHINGTON, 28. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Bijela kuća je u četvrtak izrazila zadovoljstvo zbog odluke Irske republikanske armije (IRA) da prekine "oružanu borbu" protiv britanske krune.

"Zadovoljni smo zbog izjave IRA-e o prekidu oružane borbe. To je važna i možda povijesna izjava", rekao je službeni predstavnik Bijele kuće Scott McClellan u priopćenju.

Istaknuo je da to u očima američke uprave znači da "IRA i njezini članovi više neće biti u vezi s paravojnim organizacijama i stranim teroristima".

"Izjavu IRA-e trebaju pratiti koraci koji potvrđuju čvrstu odlučnost republikanskog pokreta u korist pravne države i odustajanje od svih paravojnih i kriminalnih čina", dodaje se u priopćenju.

McClellan je napomenuo da će neovisno povjerenstvo za razoružanje provjeriti na terenu ispunjava li IRA svoju obvezu.

Nakon 35 godina krvavih sukoba IRA se obvezala da će demokratskim putem nastaviti raditi na ujedinjenju Irske. Glavni stožer tajne organizacije u priopćenju je "naložio prekid oružane borbe u četvrtak od 16.00 sati" (15.00 sati po GMT-u).

Blair je odluku nazvao "korakom kakav dosad nije viđen", ocijenivši da ona najavljuje "dan kada će mir zamijeniti rat".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙