FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader i sindikati: oštro protiv sive ekonomije

ZAGREB, 4. srpnja 2005. (Hina) - Povećanjem ovlasti državnih inspektorai bržim procesuiranjem rada na crno država se namjerava oštrosuprotstaviti sivoj ekonomiji, najavio je danas hrvatski premijer IvoSanader nakon redovitog tromjesečnog sastanka sa čelnicima šestsindikalnih središnjica.
ZAGREB, 4. srpnja 2005. (Hina) - Povećanjem ovlasti državnih inspektora i bržim procesuiranjem rada na crno država se namjerava oštro suprotstaviti sivoj ekonomiji, najavio je danas hrvatski premijer Ivo Sanader nakon redovitog tromjesečnog sastanka sa čelnicima šest sindikalnih središnjica.

U pripremi su izmjene Zakona o državnom inspektoratu koji će omogućiti inspektorima izricanje mandatne kazne i zatvaranje na licu mjesta poduzeća u kojima zateknu radnike na crno. Ići će se i u izmjene Zakona o prekršajima kojima bi se ubrzao sudski postupak prijavljenih slučajeva jer je dosad čak četvrtina slučajeva zbog sporosti suda otišla u zastaru.

"Siva ekonomija jedno je od najvećih zala u Hrvatskoj zbog kojega, prije svega, pate radnici koji su prisiljeni raditi na crno ili za minimalac a od njih je vrlo teško očekivati građansku hrabrost da izađu u javnost protiv svojeg poslodavca jer strahuju za radno mjesto", kazao je Sanader.

Zato će se Vlada zajedno sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, odlučnije suprotstaviti takvoj praksi.

Sanader je apelirao na Hrvatsku udrugu poslodavaca da se odlučnije suprotstavi radu na crno i pozove svoje članove da odustanu od takve prakse koja, unatoč kratkoročne koristi, dugoročno šteti i poslodavcima.

Premijer je najavio da će se ispitati niz slučajeva ilegalnog zapošljavanja stranaca u Hrvatskoj, te da će predstavnici sindikata i poslodavaca sudjelovati u izradi Predpristupnog ekonomskog programa (PEP) za iduću godinu.

Premijer i sindikati izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom pri čemu je potpredsjednik Matice sindikata javnih službi Vilim Ribič istaknuo da se sastanci na razini sindikati - resorna ministarstva formalno održavaju ali se problemi svugdje ne rješavaju jednako učinkovito.

Govoreći o institutu doprinosa solidarnosti, koji je ukinut odlukom Ustavnog suda, Sanader je kazao kako treba poštovati stajalište radnika koji ne žele biti članovima sindikata, ali razumije i sindikalni stav da nečlanovi trebaju na neki način "odgovoriti" na privilegije koje za njih izbori sindikat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙