FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski veterani obilježili 60. godišnjicu završetka II. svjetskog rata

LONDON, 10. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Nekoliko tisuća britanskihratnih veterana okupilo se u nedjelju u središtu Londona kako biobilježili 60. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata, prenosemediji.
LONDON, 10. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Nekoliko tisuća britanskih ratnih veterana okupilo se u nedjelju u središtu Londona kako bi obilježili 60. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata, prenose mediji.

Komemoraciju i paradu predvodila je britanska kraljica Elizabeta koja je prisustvovala misi u Westminsterskoj opatiji te ručku u njezinoj rezidenciji u Buckinghamskoj palači. Svečanim ceremonijama prisustvovali su veterani koji su s ponosom na svojim uniformama istaknuli vojna odličja, no sve se odvijalo u sjeni terorističkih napada koji su se dogodili u samom središtu grada u četvrtak.

"Teroristički napad pomalo je zasjenio ovaj događaj, no to nam je poznato otprije", rekao je 82-godišnji Alan Bryett. On se nalazio u Londonu tijekom 1940.-41. kada su u njemačkim bombardiranjima poginuli deseci tisuća Britanaca.

"Mislim da su Londončani posebna vrsta. Na izniman se način nose sa ovakvim događajima. Unatoč bombardiranju, mrtvima i ozlijeđenima, nastavljaju dalje", rekao je.

Kraljica je odala počast londonskoj ratnoj generaciji, nazvavi ih inspiracijom za mlađe generacije, nakon prošlotjednih bombaških napada. "Ne čudi me što su se ljudi, tijekom proteklih nekoliko teških dana za stanovnike Londona, okrenuli primjeru što im ga je dala vaša generacija svojom upornošću, smislom za humor i velikom hrabrošću, čak i u trenucima velikih gubitaka", rekla je kraljica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙