FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 20. godišnjica potapanja Dugina ratnika

WELLINGTON, 10. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Dvadeseta godišnjicapotapanja Dugina ratnika (Rainbow Warrior), antinuklearnoga brodaorganizacije Greenpeace, obilježena je u nedjelju na moru uznovozelandsku obalu, nad olupinom broda.
WELLINGTON, 10. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Dvadeseta godišnjica potapanja Dugina ratnika (Rainbow Warrior), antinuklearnoga broda organizacije Greenpeace, obilježena je u nedjelju na moru uz novozelandsku obalu, nad olupinom broda.

Dugina ratnika potopili su francuski agenti prema naredbi iz Pariza kako taj brod ne bi poveo prosvjednu flotilu na mjesto gdje je Francuska u južnom Pacifiku testirala nuklearno oružje.

Agenti su 10. srpnja 1985. podmetnuli dvije bombe i napravili golemu rupu na brodu usidrenom u luci u Aucklandu. Tada je poginuo i fotograf Fernando Pereira.

Uništeni brod izvučen je na površinu i otegljen u Matauri Bay uz obalu Northlanda gdje je potopljen kao trajni spomenik i ronilačka atrakcija. Na proslavu su članovi posade iz 1985. doplovili na novom Greenpeaceovom Duginu ratniku.

Greenpeace je objavio da je Pete Willcox, skiper prvoga Dugina ratnika zaronio 25 metara i položio skulpturu za uspomenu na mostu potopljenoga broda, a stotinjak ljudi u čamcima iznad broda bacalo je cvijeće i zelenilo na morsku površinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙