FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC-ova proizvodnja u lipnju iznad 30 milijuna barela dnevno

NIKOZIJA, 26. srpnja 2005. (Hina/Dpa) - Organizacija zemalja izvoznicanafte (OPEC) u lipnju je zadržala proizvodnju nafte iznad 30 milijunabarela dnevno, budući da je neznatni pad proizvodnje Irana nadoknadilapovećana proizvodnja Nigerije, stoji u novom Bliskoistočnom ekonomskompregledu.
NIKOZIJA, 26. srpnja 2005. (Hina/Dpa) - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u lipnju je zadržala proizvodnju nafte iznad 30 milijuna barela dnevno, budući da je neznatni pad proizvodnje Irana nadoknadila povećana proizvodnja Nigerije, stoji u novom Bliskoistočnom ekonomskom pregledu.

Taj ciparski tjednik izvijestio je da je ukupna proizvodnja OPEC-a smanjena u lipnju za 75.000 barela dnevno na 30,035 milijuna barela dnevno u odnosu na svibanj. Proizvodnja 10 članica tog naftnog kartela bez Iraka u odnosu na svibanj smanjena je 45.000 barela dnevno, na 28,22 milijuna.

To znači da ta organizacija prekoračuje svoj dnevni proizvodni plafon od 27,5 milijuna barela, dogovoren na sastanku ministara OPEC-a u ožujku, za 715.000 barela dnevno.

Iračka proizvodnja ostaje pod pritiskom - iznosila je 1,82 milijuna barela dnevno, no izvoz je ograničen na 1,42 milijuna unatoč obnovljenim prodajama na sjeveru zemlje. Nestašice struje u naftnim postrojenjima na jugu zajedno s lošim vremenom koje je pogodilo instalacije za transport na jugu smanjili su izvoz u odnosu na svibanj.

Najveći proizvođač Saudijska Arabija proizvodila je u tome mjesecu 9,5 milijuna barela nafte dnevno, nekih 20.000 barela dnevno manje nego u svibnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙