FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blag oporavak cijena nafte nakon pada ispod 57 dolara po barelu

LONDON, 1. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su porasleu petak na svjetskim tržištima nakon trodnevnih dobitonosnih prodajaali nisu pri tome prekoračile 57 dolara po barelu.
LONDON, 1. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su porasle u petak na svjetskim tržištima nakon trodnevnih dobitonosnih prodaja ali nisu pri tome prekoračile 57 dolara po barelu.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 33 centa na 56,83 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 37 centi na 55,95 dolara. Cijene su pale gotovo sedam posto u odnosu na rekordnu razinu od 60,95 dolara po barelu, dosegnutu početkom tjedna.

Ustrajne bojazni zbog tijesnog odnosa ponude i potražnje na tržištu pridonijele su ipak blagom oporavku cijena u petak.

"Pad je bio pomalo pretjeran", naglasio je Tony Nunan iz Mitsubishi Banka. "Jedino je racionalno objašnjenje da su spekulanti krenuli u dobitonosne prodaje nakon što su pogurali cijene iznad 60 dolara po barelu i iznenadio bih se kada se sljedećeg tjedna ne bi ponovno usredotočili na naftu i podigli cijene", dodao je.

Nakon tjedna obilježenog skokovima cijena aktivnosti će u petak vjerojatno biti prigušene uslijed predstojećeg Dana nezavisnosti i dugog vikenda u SAD-u. U ponedjeljak će njujorška burza biti zatvorena.

Zbog naglog pada cijena Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odustala je od rasprave o povećanju dnevne proizvodnje za dodatnih 500 tisuća barela, izjavio je predsjednik kartela kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah. "Na tržištu nema nestašice nafte", kazao je on novinarima u Washingtonu.

Trgovci nisu pretjerano marili za signale o povećanju dnevne proizvodnje koja po njihovu mišljenju ne može riješiti problem uskog grla u rafinerijama, glavne prepreke pokrivanju rasta potražnje za destilatima u svijetu.

Više je iznenadila izjava predsjednika OPEC-a da bi 53 dolara po barelu bila prihvatljiva cijena nafte. Naime, rijedak je slučaj da Kuvajt kao jedna od ključnih članica naftnog kartela javno definira ciljanu cijenu, koja je k tome viša od onih, navedenih u razmatranjima ostalih članica u prvoj polovini godine.

Spomenuta je cijena osjetno viša i od raspona od 40 do 50 dolara po barelu, kojem su članice naizgled težile početkom godine, i možda nagovješćuje spremnost OPEC-a da brani višu dugoročnu cijenu nego što se prvobitno mislilo.

OPEC se ohrabrio na povećanje ciljane cijene uslijed naznaka da viši troškovi energenata ne utječu previše na rast svjetskog gospodarstva. Tako je američka središnja banka Fed zaključila da američko gospodarstvo raste usprkos daljem rastu cijena energije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙