FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat carinika najavljuje "bijeli štrajk" za petak, 8. srpnja

ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Carinski sindikat Hrvatske najavio jedanas štrajk upozorenja u petak, 8. srpnja, od 8 do 22 sata, na svimgraničnim prijelazima i carinarnicama u Hrvatskoj.
ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Carinski sindikat Hrvatske najavio je danas štrajk upozorenja u petak, 8. srpnja, od 8 do 22 sata, na svim graničnim prijelazima i carinarnicama u Hrvatskoj.

Budući da carinici neće obustaviti rad, već će striktno primjenjivati propise iz djelokruga carinske službe, radi se o "bijelom štrajku" kojim se neće prekinuti promet preko hrvatskih granica, ali bi pojačani pregled putnika mogao povećati gužve, pojasnio je predsjednik sindikata Željko Popović.

Popović je novinarima rekao kako će carinici paziti na dostojanstvo putnika te da na prijelazima ne nastane kaos, jer štrajkom prvenstveno žele uputiti jasnu poruku Vladi da je materijalna situacija zaposlenih u carinskoj službi neodrživa.

Prosječna plaća carinika iznosi oko 3.500 kuna, a sindikat traži povećanje plaća za 20 posto.

Cariničke plaće nisu rasle od 2001. iako su životni troškovi otad porasli za 30 posto, a prosječna plaća u državi od 4.323 kune na razini je plaće sa svim dodacima carinskog službenika s VSS-om i pet godina staža, upozorava sindikat.

I premijer Ivo Sanader nedavno je javno priznao da su cariničke plaće premale, istaknuo je Popović dodavši da je sindikat spreman odustati od štrajka samo ako s Vladom potpiše sporazum o ispunjenju sindikalnih zahtjeva.

Hrvatski carinici imaju potporu Sindikata carinika Slovenije pa će, ako treba, i slovenski carinici solidarno štrajkati, tvrdi Popović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙