FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štrajk carinika u petak, moguće velike gužve

ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Pregovori ministra financija IvanaŠukera i Carinskog sindikata Hrvatske u vezi sindikalnog zahtjeva za20 postotnim povećanjem plaća završili su bez dogovora, pa će cariniciu petak štrajkati od 8 do 22 sata na svim graničnim prijelazima icarinarnicama u Hrvatskoj.
ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Pregovori ministra financija Ivana Šukera i Carinskog sindikata Hrvatske u vezi sindikalnog zahtjeva za 20 postotnim povećanjem plaća završili su bez dogovora, pa će carinici u petak štrajkati od 8 do 22 sata na svim graničnim prijelazima i carinarnicama u Hrvatskoj.

S obzirom da će carinici stupiti u "bijeli štrajk", što znači da će raditi uz striktno pridržavanje propisa, a da se u petak očekuje pojačan priljev turista, na hrvatskim granicama bi u petak mogle nastati velike gužve.

Dogovor sa Šukerom nije postignut jer Ministarstvo financija nudi da se pitanje premalih plaća carinskih službenika riješi kroz opću politiku plaća tek iduće godine, a za ovu godinu ne nudi ništa, izjavio je Hini predsjednik sindikata Željko Popović.

Prosječna plaća carinika iznosi oko 3.500 kuna, a sindikat traži povećanje plaća za 20 posto. Cariničke plaće nisu rasle od 2001. iako su životni troškovi otad porasli za 30 posto, upozorava sindikat.

Kako najavljuju sindikalisti, carinici će sutra stupiti u "bijeli štrajk", što znači da neće obustaviti rad već će početi striktno primjenjivati propise iz djelokruga carinske službe na svakog putnika i robu koja prelazi carinu.

Popović je najavio kako će carinici paziti na dostojanstvo putnika te da na prijelazima ne nastane kaos, jer štrajkom prvenstveno žele uputiti jasnu poruku Vladi da je materijalna situacija zaposlenih u carinskoj službi neodrživa.

Štrajk hrvatskih carinika podržao je Sindikat carinika Slovenije koji je ujedno najavio mogućnost solidariziranja sa štrajkom hrvatskih kolega.

Ministarstvo financija izvijestilo je u četvrtak da poduzima sve zakonom propisane mjere i radnje kako štrajk ne bi utjecao na neometano odvijanje prometa na svim graničnim prijelazima i robnim ispostavama.

U priopćenju se ne objašnjava koje to mjere Ministarstvo poduzima da osigura nesmetan promet na graničnim prijelazima.

Pozvavši Carinski sindikat da se zbog turističke sezone i zaštite gospodarstva suzdrži od najavljenog štrajka, u Ministarstvu financija ističu da "u ovom trenutku nije moguće ispuniti" zahtjev Sindikata o povećanju plaća jer za to povećanje u ovoj godini nisu osigurana sredstva.

U Ministarstvu kažu da su na sastanku održanom u četvrtak izvijestili predstavnike Carinskog sindikata da će Vladi biti upućena Uredba o radnim mjestima ovlaštenih carinskih službenika kojima se staž osiguranja računa u povećanom trajanju, s prijedlogom da bi se ista primjenjivala od 10. mjeseca 2005.

Kažu da su bili i ostali otvoreni za suradnju, kako sa Carinskim sindikatom Hrvatske, tako i sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika na poboljšanju uvjeta rada svih službenika i namještenika Carinske uprave.

"Tijekom dosadašnjih sastanaka s Carinskim sindikatom uvijek je isticano moguće rješavanje problematike plaća carinika u sklopu donošenja politike plaća za sve državne službenike i namještenike", stoji u priopćenju Ministarstva financija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙