FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 15. srpnja 2005.(Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izHrvatske do 4,30
ZAGREB, 15. srpnja 2005.(Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30

ZAGREB - Hrvatski bi sabor danas, posljednjeg dana zasjedanja prije ljetne stanke, trebao u hitnom postupku raspraviti četiri točke, među kojima su i prijedlozi zakona o umirovljeničkom fondu te o mirovinskom osiguranju. Predložene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju predviđaju povratak na staru tzv. švicarsku formulu po kojoj bi se mirovine dva puta godišnje usklađivale s polovicom zbroja rasta plaća i troškova života. Umirovljenički fond zamišljen je pak kao investicijski fond putem kojega će se obeštetiti oko 423 tisuće umirovljenika, kojima država duguje ukupno 13,8 milijardi kuna. S radom bi trebao početi najkasnije 5. kolovoza. Svakog umirovljenika Fond će obavijestiti o visini duga i zatražiti da se opredijeli želi li da mu država u roku od dvije godine vrati polovicu duga, ili da mu se isplati cijeli iznos, u roku od 8 godina, i poček od dvije godine.

ZAGREB - Vladajući su klubovi u Hrvatskom saboru jučer pozdravili Vladin prijedlog izmjena Zakona o pošti ocjenjujući da će on osigurati uvođenje reda na sivom tržištu kurirskih usluga, no većina mu se oporbenih klubova usprotivila, smatrajući da Vlada pod svaku cijenu želi zadržati monopol Hrvatske pošte.

ZAGREB-Središnji odbor HDZ-a sinoć je izabrao Ivana Jarnjaka za novog glavnog tajnika stranke, potvrdio je novinarima HDZ-ov glasnogovornik Ratko Maček. Jarnjak će na tom mjestu zamijeniti Branka Vukelića. Maček je rekao da HDZ od jeseni kreće u ciklus priprema za iduće parlamentarne izbore, a da će se Vlada usmjeriti na gospodarski rast. Krajem rujna i početkom listopada održat će se konferencija "Pokrenimo Hrvatsku-Kamo ide Hrvatska?" na kojoj će Vlada predstaviti svoje projekte. Središnji odbor odbacio je napade pojedinih saborskih zastupnika na vladajuću većinu i predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa.

ZAGREB -Nacionalna zrakoplovna kompanija Croatia Airlines demantirala je da se u hrvatskom zračnom prostoru prije deset dana dogodio, kako objavljuje današnji Večernji list, bliski susret zrakoplova Croatia Airlnesa i slovenske zračne kompanije Adria Airways. Glasnogovornica Croatia Airlines Ksenija Žlof kazala je da u tvrtki isključuju mogućnost da se taj susret u zraku dogodio.

ZAGREB - Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije objavit će danas odluku oko dodjele koncesije četvrtom hrvatskom GSM (mobilnom) operateru. Ponudu, slijedom međunarodnog natječaja, za tu je koncesiju predala jedino tvrtka AdriaCella d.o.o, iza koje stoje sirijski mobilni operater "Syratel Mobile Telecom" i grupa investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te Libanona.

ZAGREB - Kretanja u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih pet mjeseci ove godine i dalje karakterizira brži rast uvoza od izvoza, pa je uslijed toga povećan i robni deficit koji je dosegnuo gotovo 3,9 milijardi američkih dolara, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je svega 47,3 posto. U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine izvoz, izražen u američkim dolarima, povećan je za 11,6 posto, uvoz za 14,6 posto.

SPLIT - U Splitu je na Peristilu sinoć svečano otvoreno 51. splitsko ljeto, međunarodna kazališna manifestacija na kojoj će do 14. kolovoza na 12 gradskih pozornica i u HNK biti izvedeno više od 50 predstava domaćih i inozemnih teatara. Među njima je pet premijera, od kojih je prva prva izvedena sinoć - dramski oratorij Julija Bajamontija "Prijenos Svetoga Dujma". Splitsko ljeto otvorenim je proglasio ministar kulture i predsjednik Festivalskog vijeća Božo Biškupić, a festivalsku je zastavu podigao prvak drame splitskoga kazališta Josip Genda.

SISAK - Udruga za ukapljeni naftni plin Zagreb i PROplin Zagreb kao članica INA Grupe, sinoć su vožnjom glisera na plin na rijeci Kupi uz Šetnicu u središtu Siska predstavili taj novi i alternativni oblik riječnog prijevoza. Ladislav Brešković, koji je vodio tim stručnjaka na ugradnji plinskih uređaja na gliser, istaknuo je da je plin kao energent najjeftiniji i najeokološkiji i ustvrdio da gliser na plin ima bolju startnost i stabilnost u odnosu na plovila na klasična goriva.

BAŠKA VODA/DJEČJE SELO -Šumski požar, koji je sinoć oko 21,40 sati buknuo u mladoj borovoj šumi zapadno od Dječjeg Sela nadomak mora, brzom intervencijom vatrogasaca stavljen je pod nadzor gasitelja već u 22,30 sati. U požaru, koji se nošen burom brzo širio prema hotelsko-turističkom naselju Baško Polje, izgorjela je mlada borova šuma i makija na površini od oko 2,5 hektara, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine. U gašenju je sudjelovalo je 140 vatrogasaca s 35 vozila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙