FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: središnja priredba 39. međunarodne smotre folklora

ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Na zagrebačkoj ljetnoj pozorniciGradec održana je večeras središnja svečana priredba 39. međunarodnesmotre folklora, najstarije manifestacije ove vrste u Hrvatskoj.
ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Na zagrebačkoj ljetnoj pozornici Gradec održana je večeras središnja svečana priredba 39. međunarodne smotre folklora, najstarije manifestacije ove vrste u Hrvatskoj.

Smotra se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a ove godine posvećena je proljetnim običajima Hrvata u sjeveroistočnoj Hrvatskoj - Slavoniji, Srijemu i Baranji i širem panonskom prostoru - Mađarskoj, Vojvodini i sjevernoj Bosni, kao i običajima drugih naroda - Čeha, Rumunja, Bugara, Makedonaca.

Središnju temu nastupa i popratnih sadržaja oblikuju sadržajno i estetski bogati običaji ophoda u razdoblju od Cvjetnice do Duhova u kojima posebno mjesto zauzimaju žene - kraljice.

Priredbu je u ime pokrovitelja Hrvatskog sabora otvorila njegova potpredsjednica Vesna Pusić. Folklor, narodni običaji, pjesme i ples dio su identiteta naroda, istaknula je Pusić, pozdravljajući sudionike i organizatore Smotre.

U bogatom programu večeras su nastupile folklorne skupine iz Donjih Andrijevaca, Draža, Gajića, Otoka, Sombora, Selaca Đakovačkih, Mohača (Mađarska), Bačkog Monoštra, Strizivojne, Borova, Gorjana te folklorne skupine iz Češke, Bugarske, Rumunjske i Makedonije.

U ime Grada Zagreba sudionike smotre pozdravio je dogradonačelnik Ivo Jelušić, a nazočna je bila i potpredsjednica Vlade i predsjednica Vijeća Smotre Jadranka Kosor.

Međunarodna smotra folklora održava se od 1966. Koncepciju i programe osmišljavaju i stručno vode suradnici Instituta za etnologiju i folkloristiku, a organizator manifestacije je Koncertna direkcija Zagreb.

Uz Hrvatsku, na ovogodišnjoj Međunarodnoj smotri folklora sudjeluju skupine iz još 15 zemalja. Priredbe Smotre u Zagrebu nastavljaju se u subotu i nedjelju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙