FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Etnografskom muzeju otvorena izložba "Kraljice"

ZAGREB, 20. srpnja 2005. (Hina) - U sklopu 39. međunarodne smotrefolklora (MSF) danas je u Etnografskom muzeju u Zagrebu svečanootvorena izložba "Kraljice".
ZAGREB, 20. srpnja 2005. (Hina) - U sklopu 39. međunarodne smotre folklora (MSF) danas je u Etnografskom muzeju u Zagrebu svečano otvorena izložba "Kraljice".

Običaj ophoda kraljice, kako je rekla umjetnička ravnateljica MSF-a i autorica izložbe Zorica Vitez, poznat je u sjeveroistočnoj Hrvatskoj, ali i okolnim zemljama. Duhovske povorke kraljica ili ljelja, koje su se šetale prvom polovicom prošlog stoljeća, još žive u sjećanjima Slavonaca, Baranjaca i Srijemaca, a posjetitelji izložbe mogu razgledati nošnje i predmete povezane s tim običajem.

Kako je istaknuto, za Duhove su povorke kraljica obilazile svoja i odlazile u druga sela i obližnje gradove, a u povorkama su bile djevojke različitih dobi, većinom udavače. U svakoj kući u koju su pozvane izvodile su ples i pjesme. Važan dio tog ophoda bile su pjesme koje su se razlikovale po trenutku kad su pjevane i po članu obitelji kojem su pjevane. Ophod je završavao zabavom u kući jedne od kraljica, a mogli su se pridružiti i mladići i svirači.

Običaj duhovskog ophoda kraljica poznat je i Hrvatima u Vojvodini i Madžarskoj, istaknula je Zorica Vitez.

Tema "Kraljica" ujedno je središnja tema ovogodišnje smotre folklora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙