FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

39. Međunarodna smotra folklora od 20. do 24. srpnja

ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - 39. Međunarodna smotra folklora, kojase održava od 20. do 24. srpnja u Zagrebu, ove godine bit će posvećenafolkloru sjeveroistočne Hrvatske i običajima Hrvata u širem panonskomprostoru, a okupit će 29 skupina i solo izvođača iz Hrvatske, te 18 izinozemstva.
ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - 39. Međunarodna smotra folklora, koja se održava od 20. do 24. srpnja u Zagrebu, ove godine bit će posvećena folkloru sjeveroistočne Hrvatske i običajima Hrvata u širem panonskom prostoru, a okupit će 29 skupina i solo izvođača iz Hrvatske, te 18 iz inozemstva.

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare, središnju temu nastupa i popratnih sadržaja oblikuju bogati običaji proljetnih ophoda, među kojima posebno mjesto zauzimaju žene-kraljice. Kraljicama srodne običaje prikazat će, uz sudionike iz Hrvatske, i sudionici iz Češke, Bugarske, Makedonije i Rumunjske. Također, na smotri će nastupiti i folklorni ansambli i skupine iz Egipta, Irske, Italije, Latvije, Njemačke, Rusije, Španjoske, Švedske, Švicarske, Turske, te Velike Britanije.

Temu "Kraljica" nadopunit će i istoimena izložba u Etnografskom muzeju, te revija šokačkih nošnji, rekla je umjetnička ravnateljica Smotre Zorica Vitez.

Ona je ujedno najavila i koncert crkvenog pučkog pjevanja Svecima zaštitnicima u Slavoniji i Baranji, na kojem će se predstaviti četiri skupine koje njeguju lokalnu folklornu tradiciju štovanja svetaca zaštitnika.

Etnomuzikologinja Naila Ceribašić najavila je koncerte etnoglazbe "Zvuci i odjeci Irske" na kojima će se predstaviti Eamonn de Barra iz Irske, britanski sastav Flook, kao i vodeći hrvatski predstavnici etno-glazbe.

Međunarodna smotra folklora održava se od 1966. s ciljem promicanja izvorne folklorne tradicije i suvremenog poimanja i smiještanja folklornih tema u etno-kulturu.

(Hina) xkt yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙