FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rektorica Mencer odbacila ultimatum udruge NDH

ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Rektorica Sveučilišta u ZagrebuHelena Jasna Mencer odbacila je danas prozivke udruge Nezavisnidragovoljci hrvatski (NDH) da je uvrijedila djecu hrvatskih braniteljasvojom izjavom da će povećanje broja studenata upisanih u idućuakademsku godinu, zbog povlastice koju kod upisa imaju djecabranitelja, utjecati na kvalitetu nastave.
ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mencer odbacila je danas prozivke udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski (NDH) da je uvrijedila djecu hrvatskih branitelja svojom izjavom da će povećanje broja studenata upisanih u iduću akademsku godinu, zbog povlastice koju kod upisa imaju djeca branitelja, utjecati na kvalitetu nastave.

Mencer je u priopćenju reagirala na jučerašnje tvrdnje predsjednice NDH Slavice Hruškar, koje su prenijeli mediji, a koja ju je prozvala za vrijeđanje djece branitelja i dala joj 48-satni ultimatum da se ispriča jer će u protivnom NDH organizirati prosvjede na Jelačićevu trgu.

Rektorica ističe kako i dalje stoji iza svoje nedavne izjave da će povećani broj studenata, upisanih mimo definiranih upisnih kvota, a time i sveučilišnih kadrovskih i prostornih kapaciteta, utjecati na kvalitetu izvedbe nastave za sve kategorije studenata.

Napominje da će svi prijavljeni kandidati za studij koji, prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, koriste povlasticu upisa na fakultete biti upisani, da je Vlada za te potrebe osigurala dodatna sredstva.

Stoga nepotrebnima smatra burne reakcije braniteljskih udruga na njezinu izjavu, budući da je, kaže, samo ukazala na potrebu da se prije donošenja određenih zakonskih rješenja razmotre i upoznaju uvjeti upisa na studij, te predvide sve negativne posljedice.

Mencer ističe da su, prema pravilima upisne politike, predviđene dvije vrste studenata - oni koji ulaze u tzv. kvotu (uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja) te oni koji moraju prijeći bodovni prag kako bi ostvarili pravo upisa uz plaćanje.

Te dvije kategorije, dodaje, brojčano su usklađene s kapacitetom prostora, znanstveno-nastavnog kadra i opreme, pa, tvrdi, povećanje broja studenata izvan tih kapaciteta može utjecati na kvalitetu nastave.

"Upisne rang liste same po sebi ukazuju na razliku među kandidatima, pa isticanje te razlike nitko ne bi smio shvatiti kao uvredu", zaključuje u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙