FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Primorac o pravima na upis na fakultete

ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) -
ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) -

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je danas da nakon sjednice Rektorskoga zbora smatra riješenim pitanja vezana za pravo prednosti pri upisima na fakultete određenih kategorija obuhvaćenih Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

"Zadovoljan sam rješenjem situacije u koje su intenzivno bili uključeni Ministarstvo, Rektorski zbor i svi dekani", kazao je ministar. Pored 244 milijuna kuna osiguranih u rebalansu proračuna, predvidjeli smo novih 40 do 50 milijuna kako bi kroz nastavnike i druge uvjete osigurali nastavu, izjavio je Primorac.

Na nekim fakultetima s manjim prostornim mogućnostima nastava je organizirana u dvije smjene jer je ključni problem bio pitanje financiranja, rekao je istaknuvši kako su omogućena sva financijska sredstva da se taj proces završi. "S ovim jutrom i nakon izvješća Rektorskog zbora nemamo ni jedan problem, bilo usmeni ili pismeni", poručio je Primorac.

Ministar drži i da bez obzira na taj zakon, hrvatska država nema budućnosti bez povećanja upisa djece na fakultete. Podsjetio je da Hrvatska ima sedam posto visokoobrazovanih u zemlji, iako je želja da ih bude 20 do 25 posto. Istaknuo je i da je oko 15 posto novih studenata dodatni poticaj za što veći proračun za obrazovanje.

Na novinarski upit smatra li moralnim činom upisivanje djece na fakultete na taj način, kazao je kako je o tome najbolje razgovarati u Saboru, koji je taj zakon i prihvatio.

"Nakon ove upisne godine razgovarat ćemo o posljedicama i stvarima koje je nužno mijenjati", rekao je zauzevši se za pravo na studiranje svih koji su izvrsni a nemaju mogućnosti.

Ministar Primorac danas je primio i šest gimnazijalaca, sa svojim mentorima i ravnateljima, koji su nedavno na matematičkoj olimpijadi u Meksiku postigli izniman uspjeh osvojivši jednu srebrnu medalju, dvije brončane te dvije pohvale.

Najavio je i da će sve izvrsne mlade ljude Ministarstvo pratiti kroz cijelu vertikalu njihovog obrazovanja, podržavši kandidiranje Hrvatske za domaćina jedne od predstojećih olimpijada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙