FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo branitelja o pravu prednosti pri upisima na fakultetu

ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Ministarstvo obitelji, branitelja imeđugeneracijske solidarnosti (MOBMS) u današnjem priopćenju vezanomuz pravo prednosti pri upisima na fakultete određenih kategorijakandidata obuhvaćenih Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članovanjihovih obitelji ističe kako su za njihov upis osigurana financijskasredstva te da se ti kandidati upisuju izvan redovitih upisnih kvotapa nisu prepreka drugim kandidatima.
ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) u današnjem priopćenju vezanom uz pravo prednosti pri upisima na fakultete određenih kategorija kandidata obuhvaćenih Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ističe kako su za njihov upis osigurana financijska sredstva te da se ti kandidati upisuju izvan redovitih upisnih kvota pa nisu prepreka drugim kandidatima.

U osvrtu na novinske napise o spomenutim pravima upisa, MOBMS navodi se da je, u odnosu na stari Zakon o pravima hrvatskih branitelja, pravo prednosti pri upisu ove godine prvi put prošireno na djecu zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, djecu hrvatskih vojnih invalida svih skupina iz Domovinskoga rata te na djecu dragovoljaca iz Domovinskoga rata. Zato je, ističe se, sasvim očekivan i najveći broj prijava osoba koje to pravo ostvaruju.

S vremenom će se, dodaje se, broj potencijalnih kandidata iz spomenutih kategorija sigurno smanjivati.

Ako se pak uzme u obzir da se veliki broj kandidata prijavljuje na nekoliko fakulteta te da je i prošlih godina na pojedinim fakultetima bilo više prijavljenih kandidata od raspoloživoga broja upisnih mjesta, MOBMS smatra da "sve medijske kalkulacije oko upisa stavljene izvan konteksta nepotrebno uznemiruju kandidate".

Podsjeća se da je Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji jasno propisano koje kategorije i pod kojim uvjetima ostvaruju pravo na izravan upis u srednje škole i visoka učilišta na kojima se provodi prijamni ispit.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙