FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati.
ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LONDON - Britanska policija je u petak pucala u "navodnog kamikazu" na postaji podzemne željeznice u Stockwellu, na jugu Londona, objavile su televizijske postaje BBC i Sky News. Glasnogovornica policije potvrdila je da je pucano na muškarca na postaji metroa u Stockwellu ne navodeći druge pojedinosti i ne komentirajući tvrdnje medija da je na muškarca pucano zbog sumnje da je napadač samoubojica te da je on u pucnjavi ubijen. BBC se u svom izvješću pozvao na iskaze svjedoka koji je vidio kako je policija progonila osumnjičenog muškarca i pucala u njega, a on se srušio. Tijekom prijepodneva zatvorene su i dvije linije podzemne željeznice, Victoria i Sjeverna linija.

LONDON - Napadi koji su u četvrtak potresli britanski glavni grad nose "sva obilježja" Al Qaide, izjavio je u petak Turki al-Faycal, saudijski veleposlanik u V. Britaniji. "Način rada, podlost čina i napad na nedužne civile: sve to odgovara Al Qaidi", kazao je on u intervjuu za BBC. Veleposlanik je predbacio Londonu pretjeranu toleranciju spram ekstremista. "Dopustiti tim osobama da koriste gostoprimstvo i velikodušnost Britanaca kako bi uputili poziv na ubojstva, mislim da je to pogreška", kazao je on.

JERUZALEM - Američka državna tajnica Condoleezza Rice i izraelski premijer Ariel Sharon završili su u petak prije podne sastanak održan na Sharonovu imanju u Negevu, na jugu Izraela, objavio je vojni radio. Razgovor, koji se vodio iza zatvorenih vrata, radio je ocijenio kao izvrstan. Teme su bile, izvijestio je radio, izraelske pripreme za povlačenje iz pojasa Gaze predviđeno za polovicu kolovoza, suradnja s Palestinskom samoupravom oko završetka operacije, kao i o mogući političkom razvoj nakon tog povlačenja. Rice bi se u subotu trebala susresti s palestinskim čelnikom Mahmudom Abasom u Ramalahu.

WASHINGTON - Islamistički predskazatelj Omar Bakri predskazao je još napada na V. Britaniju nekoliko sati prije novih atentata u Londonu, piše u petak New York Times. "Osim ako se britanska vanjska politika ne promijeni i Britanci se ne povuku iz Iraka, bojim se da će biti brojnih napada, točno tako kao što se desilo u Madridu i Londonu", kazao je za novine u intervjuu telefonom u srijedu navečer po američkom vremenu. Bakri je u svojem intervjuu iznio tvrdnju da su vlada i britanski narod odgovorni za atentate od 7. srpnja. "Rat protiv terorizma" koji vodi Zapad razbijesnio je mlade muslimane, natjeravši neke od njih da napadnu V. Britaniju, dodao je Bakri.

JERUZALEM - Oko 2.000 protivnika izraelskog povlačenja iz Gaze planiranog za idući mjesec uspjelo je ući u židovska naselja na tom području usprkos pokušajima vojske i policije da ih u tome spriječe, pišu u petak novine Maariv. Vojni izvori pak procjenjuju da se 500 do 600 ljudi, koji nisu ranije živjeli u tom naselju, sada tamo nalazi, ali da ih je većina ušla prije zatvaranja naselja.

JERUZALEM - Iran bi se mogao suočiti sa sankcijama ako propadnu pregovori s Europom o uklanjanju prijetnje širenja nuklearnog oružja, rekao je francuski predsjednik Jacques Chirac u intervjuu za izraelske novine Haaretz objavljenom u petak. Chirac je izjavio da će to pitanje morati biti prebačeno Vijeću sigurnosti UN-a ako pregovori propadnu. Haaretz piše da je to prvi put da je francuski predsjednik zauzeo takvo stajalište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙