FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Članovi DSV-a prisegnuli pred predsjednikom Sabora

ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Novi članovi Državnog sudbenog vijeća(DSV) prisegnuli su danas pred predsjednikom Hrvatskog saboraVladimirom Šeksom.
ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Novi članovi Državnog sudbenog vijeća (DSV) prisegnuli su danas pred predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom.

Odlukom Hrvatskog sabora od 15. srpnja članovima DSV-a iz reda sudaca postali su Lucija Čimić, Ivan Mikšić, Đuro Sessa, Nediljko Boban, Mirjana Rigljan i Miho Mratović. Iz reda odvjetnika u DSV su izabrani Ranko Pelicarić i Arno Vičić, a među sveučilišnim profesorima Anita Kurtović i Berislav Pavišić.

Hrvatski sabor od novih članova DSV-a očekuje da mjerodavno i neovisno pred bilo kojim državnim tijelom odrađuju svoj posao imenovanja i razrješenja sudaca, rekao je Šeks.

Ustvrdio je pritom da DSV ima iznimno važnu ulogu osiguranja funkcioniranja pravosudne vlasti bez uplitanja ostalih vlasti.

U ime članova DSV-a obratio se sudac Vrhovnog suda Ivan Mikšić, koji je izrazio zahvalnost na povjerenju, uz obećanje da će to povjerenje opravdati savjesnim i odgovornim radom.

U djelokrug rada DSV-a spada imenovanje sudaca, vođenje stegovnog postupka i razrješenje sudaca. Članovi tog tijela imenuju se na razdoblje od četiri godine, s tim da nitko na tu dužnost ne može biti biran dvaput uzastopce.

Polaganju svečane prisege u Hrvatskom saboru nazočili su i potpredsjednici Hrvatskog sabora, ministrica pravosuđa, predsjednici Ustavnog u Vrhovnog suda i pučki pravobranitelj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙