FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat
ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Hrvatski sabor večeras je, na samom kraju proljetno-ljetne parlamentarne sezone, imenovao članove Državnosudbenog vijeća (DSV). Članovima DSV-a iz reda sudaca postali su Lucija Čimić, Ivan Mikšić, Đuro Sessa, Nediljko Boban, Mirjana Rigljan i Miho Mratović. Iz reda odvjetnika u DSV su izabrani Ranko Pelicarić i Arno Vičić, a među sveučilišnim profesorima Anita Kurtović i Berislav Pavišić. Mandat je bivšem sazivu DSV-a istekao 6. srpnja, a novi će članovi ovih dana u Saboru položiti prisegu.

ZAGREB - Zakon o Umirovljeničkom fondu prema kojemu će se dug umirovljenicima vratiti na dva načina - u gotovini kroz dvije godine, ali upola manji, te u punom iznosu kroz osam godina i uz dvije godine počeka, Hrvatski sabor danas je donio velikom većinom glasova. Hrvatski sabor promijenio je i formulu usklađivanja mirovina. Prihvatio je izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, pa će se od veljače 2006., umjesto s nominalnim rastom plaća, mirovine usklađivati s polovicom zbroja rasta plaća i troškova života, dakle po tzv. švicarskom modelu. Nova formula usklađivanja primjenjivat će se i na mirovine hrvatskih branitelja, pa je stoga Sabor izmijenio i Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks prigodno se danas obratio zastupnicima u povodu ovogodišnjeg obilježavanja 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje, koju je nazvao velebnom osloboditeljskom akcijom i najsjajnijom dionicom Domovinskog rata. Središnja proslava održat će se u Kninu gdje će govoriti predsjednici Republike, Vlade i Sabora. Završetak Šeksova obraćanja zastupnici su popratili dugotrajnim pljeskom, a zatim minutom šutnje odali počast svim poginulima u Domovinskom ratu.

ZAGREB - Hrvatski je sabor danas odao počast žrtvama srebreničke tragedije, a u ime Sabora tragičnih se događaja prisjetio njegov predsjednik Vladimir Šeks. U saborskoj Izjavi u povodu 10. obljetnice srebreničke tragedije, koju je Šeks pročitao, navodi se da je u Srebrenici 1995. ubijeno oko osam, a protjerano 20 tisuća Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva. Osuđuje se zločin koju je vojska bosanskih Srba počinila nad nedužnim žrtvama u Srebrenici, koja je u to vrijeme bila zaštićena zona pod kontrolom UN-a. Time se, stoji u Izjavi, osuđuje svaki genocid, svugdje i u svakom obliku.

ZAGREB - Hrvatski sabor je danas usvojio izmjene Zakona o poticanju stambene štednje, čime su državni poticaji za stambenu štednju smanjeni s 25 na 15 posto. To konkretno znači da će građani za štednju od 5.000 kuna umjesto 1.250 dobivati najviše 750 kuna godišnje. Smanjeni poticaji primjenit će se na štednju u ovoj godini, a isplaćivat će se u idućoj godini.Sabor je donio novi Zakon o državnim službenicima koji treba modernizirati službenički sustav, uvesti novu klasifikaciju radnih mjesta, te omogućiti napredovanje u službi temeljem znanja i sposobnosti. Sabor je izmijenio i Zakon o pošti, čime su jasno razgraničene poštanske usluge od kurirskih.

SPLIT - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i direktor splitske građevne tvrtke Konstruktor-Inženjering Željko Žderić potpisali su danas u Splitu ugovor o izgradnji druge faze zgrade Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), vrijedan nešto više od 90 milijuna kuna. Ugovor je potpisan u nazočnosti rektora Sveučilišta u Splitu Ivana Pavića, župana Ante Sanadera i gradonačelnika Zvonimira Puljića. Izgradnja bi trebala biti dovršena u roku od 18 mjeseci.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt imenovala je danas Mirka Klinžića predsjednikom Općinskog suda u Zagrebu, dok je natječaj za izbor predsjednika zagrebačkog Županijskog suda poništila jer nije izabran niti jedan od kandidata, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa. Na čelo Općinskog suda u Zagrebu, inače najvećeg suda u Hrvatskoj, ministrica je između nekoliko kandidata izabrala Mirka Klinžića, sada istražnog suca na zagrebačkom Županijskom sudu. Taj sud za sada, pak, neće dobiti novog predsjednika, jer ministrica nije dala povjerenje niti jednom od kandidata.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je danas da ne želi komentirati izjave Branimira Glavaša u povodu medijskih napisa vezanim za njegovu (Glavaševu) ulogu u ratnim danima u Osijeku. "Ne želim komentirati konfabulacije dotičnog gospodina, koje svakodnevno prenose mediji", kazao je Šeks novinarima u Hrvatskom saboru. "Što se tiče moje uloge u tom razdoblju, savršeno sam spokojan" dodao je Šeks. Nezavisni saborski zastupnik Branimir Glavaš izjavio je danas u Osijeku kako su posljednji medijski napisi, u kojima ga se dovodi u vezu sa zlostavljanjem i ubojstvima srpskih civila u Osijeku tijekom Domovinskog rata, "nastavak pokušaja da ga se kompromitira, režiran u državnom vrhu". Moj prvi pretpostavljeni bio je Vladimir Šeks, rekao je Glavaš.

ZAGREB - HDZ-ovi zastupnici Andrija Hebrang i Jagoda Marinčević oštro su danas osudili znanstvene pokuse Medicinskog i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu u kojima se psima lome kosti kako bi se na njima ispitali lijekovi za zacjeljivanje. Hebrang je, na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru ocijenio da je tu riječ o novcu, s obzirom na to da farmaceutske tvrtke iz zapadnih zemalja, u kojima su takvi pokusi zabranjeni. Dvoje HDZ-ovih zastupnika zatražilo je, u ime stranačkog kluba, da se protiv svih koji su sudjelovali u, kako kažu, nečovječnoj raboti s psima biglovima pokrene postupak utvrđivanja kaznene odgovornosti.

LOVAS - Na mjesnom groblju u Lovasu na vukovarskom području danas su uz vojne i civilne počasti pokopani posmrtni ostaci hrvatskog branitelja Milana Ostruna (1963.) pripadnika 3. gardijske brigade HV-a. Poručnik Milan Ostrun poginuo je 14. rujna 1991. u obrani Vukovara. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice na Novom groblju u Vukovaru, a identificirani DNA metodom na Medicinskom fakultetu u Osijeku 5. srpnja 2005.

ŠIBENIK - Dvojica naoružanih muškaraca opljačkala su oko 16 sati poslovnicu Splitske banke na Poljani u središtu Šibenika i s većom količinom novca otišli Zvonimirovom ulicom, izvijestila je šibensko-kninska Policijska uprava. Policija je pozvala sve građane koji su u vrijeme pljačke prolazili Poljanom, odnosno bili u blizini poslovnice Splitske banke, kao i one koji imaju bilo kakva saznanja o mogućim počiniteljima, da se jave u najbližu policijsku postaju.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova danas je, s obzirom na to da se za vikend očekuju gužve na prometnicama, naročito prema moru, pozvalo vozače da se strogo drže prometnih propisa te da na put idu odmorni, s tehnički ispravnim vozilom i propisanom opremom. MUP preporučuje vozačima da putuju noću ili u rano jutro kako bi izbjegli vrućine. Gužve su, kako izvješćuje Hrvatski autoklub, već popodne počele na svim glavnim pravcima prema moru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙