FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren proces beatifikacije Ivana Pavla II.

RIM, 28. lipnja 2005. (Hina/AR) - U rimskoj katedrali svetog IvanaLateranskog svečanom misom i prisegama otvoren je u ponedjeljak uvečerproces proglašenja Pape Ivana Pavla II. blaženikom.
RIM, 28. lipnja 2005. (Hina/AR) - U rimskoj katedrali svetog Ivana Lateranskog svečanom misom i prisegama otvoren je u ponedjeljak uvečer proces proglašenja Pape Ivana Pavla II. blaženikom.

Svečanu misu je predvodio Papin rimski vikar i predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Camillo Ruini. Proces beatifikacije Ivana Pavla II. započeo je samo tri mjeseca nakon njegove smrti, 2. travnja ove godine, a na osnovu odluke pape Benedikta XVI. od 18. svibnja. Nije se čekalo pet godina od Papine smrti da se pokrene postupak o njegovoj beatifikaciji kao što to nalaže crkveni zakon. Odredba da se mora počekat najmanje pet godina za pokretanje beatifikacije donesena je u 16. stoljeću i u proteklih pet stoljeća načinila se jedina iznimka za Majku Terezu, koja je beatificirana (2003.) po nalogu Ivana Pavla II. prije negoli su prošle godine za početak postupka. No, nakon što je otvoren postupak prošlo je pet godina do beatifikacije, pa se očekuje da će i proces za Ivana Pavla II., čiji je postupak otvoren po nalogu Benedikta XVI., potrajati koju godinu.

Nakon odluke, započela je formalno biskupska faza ispitivanja života, vrlina i svetosti sluge Božjeg Karola Wojtyle, pape Ivana Pavla II. Naime, postupak se pokreće u biskupiji u kojoj je umrla osoba ili u kojoj je načinjeno čudo prizivanjem osobe koju se želi beatificirati. Nakon kardinala Ruinija, prisegnuli su delegirani sudac msgr. Gianfranco Bella, pa pomoćni sudac msgr. Francesco Maria Tasciotti, promicatelj pravosuđa, kako se zapravo naziva onaj koji na procesu mora nalaziti razloge da se nekoga ne proglasi blaženikom, don Giuseppe D'Alonzo i bilježnici Giuseppe Gobbi, Francesco Allegrini i Marcello Terramani.

Nakon što je donio popis osoba koje će se ispitati pred sudom, prisegu je položio postulator kauze, dakle onaj koji će zagovarati razloge za beatifikaciju, poljski svećenik, msgr. Slawomir Oder, koji je sakupio dokumente o vrlinama Ivana Pavla II. i čudima koje je počinio od svoje smrti 2. travnja ove godine. Prisegom se svi obvezuju na tajnost svjedočenja i da neće primati mito da bi povoljno ocijenili nečiju blaženost.

Postoji već više od 650 tekstova koji će se trebati izučavati, a na posebnu internet adresu otvorenu za beatifikaciju Ivana Pavla II., dnevno stiže po 100 pisama o Papi Wojtyli.

Na koncu današnje svečanosti određeni su datumi daljnjih audijencija. Današnje otvaranje procesa je bilo otvoreno i bazilika je bila puna vjernika i talijanskih dužnosnika, a slijedeći sastanci će biti iza zatvorenih vrata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙