FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 7. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 7. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Većina saborskih klubova podržala je danas Izvješće Hrvatske narodne banke za 2004., a svoju je suzdržanost najavio Klub HSP-a, uz pojašnjenje da je "HNB jednako suzdržana prema životu u Hrvatskoj". HNB-u pravaši zamjeraju što nije iskoristila svoje ustavne ovlasti kako bi stala na kraj bankama koje, tvrdi Miroslav Rožić, "iskorištavaju siromaštvo hrvatskih građana putem različitih izmišljenih naknada, poput onih za vođenje, otvaranje i zatvaranje računa, administrativne poslove i slične druge izmišljotine". Ostali oporbeni klubovi pohvalili su zaoštravanje u monetarnoj politici, kojim je HNB uspjela zauzdati pritisak na aprecijaciju kune i inflaciju. Započetu raspravu Sabor će nastaviti sutra.

ZAGREB - Hrvatski sabor je jednoglasno je imenovao Branka Hrvatina za predsjednika Vrhovnog suda. Dio zastupnika u raspravi je upozorio da je Hrvatska gotovo dva mjeseca bez predsjednika Vrhovnog suda, ali smatraju da krivnja za to nije na Saboru. Hrvatski je Sabor danas donio i Deklaraciju o podršci zajedničkoj kandidaturi Hrvatske i Mađarske za organizaciju Europskog nogometnog prvenstva 2012. Zastupnici su se, u kratkoj raspravi, suglasili da je riječ o prvorazrednom sportskom događaju, u interesu hrvatskog sporta i javnosti.

ZAGREB - Hrvatska Vlada sutra će predložiti rješenje prema kojemu se javni prosvjedi ne bi smjeli održavati najmanje sto metara od objekata u kojima su smješteni ili zasjedaju Hrvatski sabor, Vlada, Ustavni sud i predsjednik države.Takvo rješenje sadržano je u novom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o javnom okupljanju o kojemu će Vlada sutra odlučivati. Vlada predlaže i brisanje odredbe po kojoj je zabranjeno mirno okupljanje i prosvjedovanje u blizini spomenika kulture nulte kategorije, tumačeći da je takvo rješenje blisko rješenjima drugih država koje ne zabranjuju javna okupljanja na takvim mjestima.

PULA - Istarski županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić rekao je danas da je Općinskom državnom odvjetništvu u Puli naložio da zatraži pokretanje istrage u svezi s prijavom za seksualno zlostavljanje dviju maloljetnih štićenica pulskog Centra za odgoj djece i mladeži. Istražni sudac će ispitati sve osobe koje nešto znaju o tom događaju, rekao je Nuić. Dvije štićenice su 2004. prijavile kuhara u Centru za navodno seksulano zlostavljanje, a u međuvremenu je jedna od njih napustila Centar zbog punoljetnosti. Inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi do kraja ovog tjedna nastavit će nadzor u pulskom Centru za odgoj djece i mladeži.

ZAGREB - Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU sastat će se početkom rujna, najavio je novinarima predsjednik Odbora Ivica Račan (SDP) nakon današnjeg sastanka s premijerom Ivom Sanaderom. Procijenio sam, i premijer se suglasio, da ne treba forsirati sjednicu Odbora, rekao je Račan izražavajući uvjerenje da će se do sjednice Odbora nešto više znati o mogućem početku pregovora između Hrvatske i EU. Rad Nacionalnog odbora 'zamrznut' je nakon što u ožujku nisu otvoreni planirani pregovori s EU. Inače, glavni pregovarač Vladimir Drobnjak treba predložiti rezoluciju o strateškim smjernicama pregovora s EU koju treba usvojiti Hrvatski sabor.

ZAGREB - Slijedeći tjedan znat će se gdje će se sve održati dopunski lokalni izbori za popunjavanje manjinskih kvota, a osnova za princip zastupljenosti bit će popis birača, najavio je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nakon današnjeg sastanka s predsjednikom HDZ-a i Vlade Ivom Sanaderom. Pupovac je podsjetio da su manjinske kvote u statutima nekih gradova i općina utvrđene na temelju popisa stanovništva iz 2001., umjesto s ažuriranim popisom birača iz svibnja ove godine, kako nalaže Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Državni ured za upravu, kaže Pupovac, preuzeo je obvezu da u sklopu dopunskih izbora osigura usklađivanje statuta onih općina i gradova koje ih nisu uskladile s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

ZAGREB - Petorica osumnjičenih za nedozvoljeno posjedovanje veće količine vatrenog oružja i eksploziva danas su ponovno saslušani na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon čega je odlučeno da će se protiv njih provesti istražne radnje, doznaje se na sudu. Na saslušanje kod istražne sutkinje Renate Miličević osumnjičeni su dovedeni iz pritvora zatvora u Remetincu u koji su smješteni prije dva dana kada su i uhićeni. Od neimenovanog izvora bliskog zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da je jedan od osumnjičenika izjavio da su mu ručne bombe služile za ribolov. Isti izvor kaže da će četvorica osumnjičenika biti zadržana u pritvoru, a jedan biti pušten. Nije poznato koje istražne radnje je tužiteljstvo predložilo, a koje će istražna sutkinja provesti.

ZAGREB - Požar koji je danas rano popodne planuo u Gornjem Vrbniku i Zelićima u Šibensko-kninskoj županiji uskoro bi trebao biti pod nadzorom, a do sada je izgorjela površina od oko 80 hektara, izvijestila je Uprava za zaštitu i spašavanje - Državni centar 112. Požar gase vatrogasci iz Knina, Šibenika i Drniša, a zatražena je i pomoć iz zraka dvaju zrakoplova kanadera. Po najnovijim podacima naselje Vrbnik nije ugroženo. Požar na otoku Premudi u Zadarskoj županiji ugašen je nešto nakon 15 sati, a izgorjelo je oko 15 hektara niska raslinja i makije.

ZAGREB - Ministarstvo financija izvijestilo je danas da poduzima sve zakonom propisane mjere i radnje kako za sutra najavljeni štrajk upozorenja Carinskog sindikata Hrvatske ne bi utjecao na neometano odvijanje prometa na svim graničnim prijelazima i robnim ispostavama. Ministarstvo je to priopćilo nakon današnjeg neuspješnih pregovora ministra financija Ivana Šukera i Carinskog sindikata koji traži 20 postotno povećanje plaća. U priopćenju se ne objašnjava koje to mjere Ministarstvo poduzima da osigura nesmetan promet na graničnim prijelazima.

ZAGREB - Dan nakon što je istekao mandat članovima Državnog sudbenog vijeća (DSV) ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je da će novi saziv tog tijela Sabor izabrati na tekućoj sjednici. "Procedura za izbor članova DSV-a je u tijeku i na ovoj sjednici će novi članovi biti izabrani", kazala je ministrica pravosuđa prilikom današnjeg posjeta budućem zagrebačkom Trgu pravde. Četverogodišnji mandat članovima tijela zaduženog za imenovanje, razrješavanje i utvrđivanje stegovne odgovornosti sudaca istekao je u srijedu, a saborski Odbor za pravosuđe istog dana na dnevnom redu nije imao prijedlog kandidata za nove članove DSV-a. Na novinarsku tvrdnju da će zbog kašnjenja u predlaganju kandidata izbor članova DSV-a biti odgođen za jesen Škare Ožbolt je kazala da "nema takve informacije".

NOVA GRADIŠKA - Brodsko-posavska Policijska uprava još traga za majkom mrtva novorođenčeta koje su jučer u središtu Nove Gradiške pri odvozu otpada u vreći za smeće pronašli radnici tamošnjeg komunalnog poduzeća. Obdukcijom je utvrđeno kako je riječ o neuhranjenu ženskom novorođenčetu koje je bilo mrtvo već nekoliko dana. Policija traga i za drugim osobama možebitno odgovornima za smrt novorođenčeta, doznaje se od glasnogovrnika PU-a Franje Galića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙