FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Saslušan tajni svjedok ratnih zločina u Osijeku

ZAGREB, 20. srpnja 2005. (Hina) - Na zagrebačkom Županijskom sudu danasje saslušan jedan zaštićeni svjedok u vezi ratnog zločina protivcivilnog stanovništva, a neslužbeno se doznaje da je riječ o osječkompolicajcu Krunoslavu Fehiru koji navodno tvrdi da je očevidaclikvidacija civila u Osijeku izvršenih po naređenju BranimiraGlavaša.
ZAGREB, 20. srpnja 2005. (Hina) - Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je saslušan jedan zaštićeni svjedok u vezi ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a neslužbeno se doznaje da je riječ o osječkom policajcu Krunoslavu Fehiru koji navodno tvrdi da je očevidac likvidacija civila u Osijeku izvršenih po naređenju Branimira Glavaša.

Na zagrebačkom Županijskom sudu i u Državnom odvjetništvu to se nije moglo potvrditi.

"Mogu samo reči da je na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva provedena hitna istražna radnja ispitivanja zaštićenog svjedoka u vezi kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva", kazao je privremeni voditelj istražnog odjela zagrebačkog Županijskog suda Ratko Šćekić.

Druge detalje Šćekić nije želio otkriti pozivajući se na odredbe Zakona o zaštiti svjedoka.

Na sudu se tako nije moglo doznati niti koliko je trajalo saslušanje, provedeno u "jutarnjim satima" kao ni koji je istražni sudac saslušao svjedoka ratnog zločina protiv civila.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel kazao je da Državno odvjetništvo takvu informaciju "ne bi potvrdilo čak i da zna da je svjedok saslušan na sudu" ili da je sve službeno potvrdio zagrebački Županijski sud.

Vijest o saslušanju zaštićenog svjedoka krenula je od osječkog novinara Drage Hedla, koji je za Hinu izjavio da ga je jučer nazvala osoba koja mu je bila izvor za članak u prošlom broju tjednika "Feral Tribune" i rekla da će danas dati iskaz pred istražnom sucem zagrebačkog Županijskog suda.

"Ne mogu otkriti ime te osobe, ali mogu reći da je to isti čovjek koji je bio izvor za članak o ratnim zločinima nad civilima u Osijeku po naređenju Branimira Glavaša i koja je dala opširan iskaz državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i njegovom zamjeniku Draganu Novoselu", izjavio je Hedl za Hinu.

Dodao je da mu je svjedok kazao da će pred istražnim sucem ponoviti iskaz dan Državnom odvjetništvu, a u kojem je Glavaša teretio kao osobu koja je naređivala privođenja, premlaćivanja i likvidacije ljudi.

Zamoljen da načelno pojasni pravne okolnosti takve vrste predmeta, Novosel je kazao da Državno odvjetništvo može zatražiti od suda saslušanje svjedoka čija bi saznanja mogla biti korisna za otkrivanje okolnosti nekog slučaja, kako bi njegovo ranije svjedočenje postalo formalno. No, to je moguće jedino u predmetima gdje počinitelj zločina još nije poznat, pa se istražne radnje provode prema nepoznatom počinitelju, ustvrdio je Novosel.

Odgovarajući na isto pitanje sudac Šćekić je rekao da se takve radnje mogu provesti i u slučajevima kada je počinitelj zločina koji se istražuju poznat.

Branimir Glavaš posljednjih je dana više puta odbacio sve takve tvrdnje rekavši da je svoju dužnost šefa Sekretarijata narodne obrane tijekom Domovinskog rata obnašao na način koji to propisuje zakon i pravila ratnog prava.

U proteklih nekoliko dana mediji, a i sam njegov otac, nagađaju da je Krunoslav Fehir zaštićeni svjedok i osoba koja je Feralov izvor, no do danas nitko od službenih tijela to nije potvrdio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙