FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bajić: Postoji mogućnost da se otkriju ubojice srpskih civila u Osijeku

ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Državno odvjetništvo RH potvrdilo jedanas da je od nekih osoba dobilo izjave o ubojstvima u Osijeku udrugoj polovici 1991. i tijekom 1992., te je najavilo da će nastavitis istragom jer postoji mogućnost da se otkriju do sada nepoznatipočinitelji tih zločina.
ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Državno odvjetništvo RH potvrdilo je danas da je od nekih osoba dobilo izjave o ubojstvima u Osijeku u drugoj polovici 1991. i tijekom 1992., te je najavilo da će nastaviti s istragom jer postoji mogućnost da se otkriju do sada nepoznati počinitelji tih zločina.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potaknut, kako kaže, brojnim upitima novinara, priopćio je da Državno odvjetništvo u suradnji s policijom stalno radi na otkrivanju počinitelja ubojstava u Osijeku te da je policija do sada razgovarala s velikim brojem osoba, od kojih su neke dale izjavu državnom odvjetniku, pa i istražnom sucu. No, u priopćenju se ne navode nikakve pojedinosti vezane uz dosadašnje tužiteljske poteze, policijske izvide i saslušanja svjedoka.

Bajić najavljuje da će Državno odvjetništvo i dalje "kroz provođenje izvida i po potrebi predlaganjem provođenja istražnih radnji, nastojati otkriti počinitelje kaznenih djela".

Događaje u Osijeku tijekom Domovinskog rata aktualizirao je splitski tjednik Feral Tribune koji je u posljednjem broju objavio da su čelnici Državnog odvjetništva dobili iskaz o privođenjima, mučenjima i ubojstvima srpskih civila koji im je dao navodni svjedok tih zlodjela. Prema pisanju tiska, taj svjedok tvrdi da je usmene zapovjedi za zločine izdavao nezavisni saborski zastupnik Branimir Glavaš koji je početkom 90-ih u Osijeku bio na čelu Sekretarijata za narodnu obranu. Svjedok navodno tvrdi da je bio očevidac ubojstva dvojice civila, a pred čelnicima Državnog odvjetništva je, kako piše tisak, priznao da je i osobno sudjelovao u zlostavljanju.

Glavaš je danas ocijenio da su medijski napisi u kojima ga se dovodi u vezu sa zlostavljanjem i ubojstvima srpskih civila "nastavak pokušaja da ga se kompromitira, režiran u državnom vrhu". Kazao je da je ponosan na sve što je radio tijekom Domovinskog rata i podsjetio kako se prije dvije godine dogodio sličan pokušaj njegove kompromitacije od bivšeg osječko-baranjskog župana Ladislava Bognara (SDP).

"Moj prvi pretpostavljeni bio je Vladimir Šeks, u to vrijeme šef kriznog stožera za Slavoniju i Baranju, i jako je dobro upoznat što se ovdje događalo, pa ako je smatrao ili smatra da se događalo nešto što je nezakonito ili se kosi s pravilima ponašanja u ratnim uvjetima, bila mu je obveza reagirati", kazao je Glavaš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙