FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srebrenica: I bivši nizozemski ministar obrane "iznenađen"

HAAG , 30. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Bivši nizozemski ministar obraneJoris Voorhoeve u četvrtak je izjavio kako je "bio iznenađenevakuacijom" koju su u srpnju 1995. u Srebrenici organiziralipripadnici bosanskih Srba, a završila je genocidom u kojemu jestradalo 8.000 ljudi.
HAAG , 30. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Bivši nizozemski ministar obrane Joris Voorhoeve u četvrtak je izjavio kako je "bio iznenađen evakuacijom" koju su u srpnju 1995. u Srebrenici organizirali pripadnici bosanskih Srba, a završila je genocidom u kojemu je stradalo 8.000 ljudi.

"Svi su bili iznenađeni kada je u logor stiglo 50 autobusa koje je "naručio" vojni šef bosanskih Srba Ratko Mladić, dok su se Ujedinjeni narodi pripremali za organizaciju velike operacije evakuacije stanovništva, rekao je Voorhoeve pred nizozemskim sudom u Haagu, koji će donijeti odluku mogu li obitelji žrtava genocida u Srebrenici tužiti Nizozemsku, jer su se tada ondje nalazili pripadnici nizozemskih vojnih snaga.

Tijekom pet saslušanja, svi nizozemski državljani koji su bili pozvani da svjedoče, među njima i vojnici koji su u srpnju 1995. pod zastavom UN-a bili zaduženi za zaštitu muslimanske enklave Srebrenice, govorili su o tomu kako ih je iznenadio potez bosanskih Srba. "Prikupili smo dovoljno dokaza, no polovinom srpnja odlučit ćemo hoćemo li uložiti žalbu", rekla je odvjetnica Liesbeth Zegveld koja zastupa obitelji žrtava.

Promatrači smatraju da treba nastaviti sa saslušanjima, a stručnjak za međunarodno pravo Heikelina Verrijn Stuart izjavila je kako će odvjetnicima obitelji žrtava biti teško iznijeti dokaze o tomu da Nizozemci nisu poštovali liniju koju je odredio UN kada je riječ o zaštiti Srebreničana i njihovoj evakuaciji.

"Ovo je prvi takav slučaj u Nizozemskoj i moglo bi se raditi o presedanu u svijetu, ukoliko bude pokrenut sudski proces", rekla je. Bez obzira na rezultat, promatrači vjeruju da je do sada postignuta mala pobjeda, jer je nizozemski pravosudni sustav odobrio saslušanja.

Nakon pada enklave 11. srpnja u ruke bosanskih Srba, nekoliko tisuća izbjeglica pokušalo je pronaći zaštitu kod nizozemskih vojnika u Potočarima. U danima koji su slijedili UN je pokušao organizirati evakuaciju stanovništva, no Mladić ih je pretekao - već je raspolagao autobusima i 13. srpnja njegovi vojnici razdvojili su muškarce od žena i djece, a evakuacija je završila ubojstvom 8.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙