FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjedok vidio neke od optuženih na Ovčari

BEOGRAD,20. lipnja 2005.(Hina) - U nastavku suđenja optuženima za ratnizločin na Ovčari godine 1991., svjedok Zoran Stamatović, tadašnjizapovjednik jednog voda Gardijske brigade JNA, potvrdio je da je naOvčari kad su dovedeni zarobljenici iz vukovarske bolnice vidiooptužene Stanka Vujanovića, zamjenika zapovjednika Teritorijalneobrane Vukovara, i njegovu suprugu, također optuženu Nadu Kalabu, teBoru Latinovića, optuženika koji je u međuvremenu postao svjedokpokajnik u postupku protiv 16 optuženika za zločin na Ovčari.
BEOGRAD,20. lipnja 2005.(Hina) - U nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari godine 1991., svjedok Zoran Stamatović, tadašnji zapovjednik jednog voda Gardijske brigade JNA, potvrdio je da je na Ovčari kad su dovedeni zarobljenici iz vukovarske bolnice vidio optužene Stanka Vujanovića, zamjenika zapovjednika Teritorijalne obrane Vukovara, i njegovu suprugu, također optuženu Nadu Kalabu, te Boru Latinovića, optuženika koji je u međuvremenu postao svjedok pokajnik u postupku protiv 16 optuženika za zločin na Ovčari.

"Na Ovčaru sam dovezao Boru Latinovića, koji mi je rekao da bi tamo trebao biti formiran sud za zarobljene Hrvate", izjavio je svjedok, dodajući da su onamo stigli u trenutku kad su zarobljenici u civilnoj odjeći izlazili iz autobusa i prolazili kroz špalir dobrovoljaca i teritorijalaca, koji su ih tukli gumenim i bejzbol palicama. Među njima, tvrdi, nije bio drugooptuženi Vujanović ni svjedok pokajnik Latinović.

"Među zarobljenicima bila je i jedna žena u drugom stanju", rekao je među ostalim svjedok.

Također je izjavio da je na Ovčari od pripadnika JNA vidio samo načelnika stožera Gardijske brigade Miodraga Panića i nešto poslije pomoćnika načelnika za sigurnost te brigade, ali obojica su ubrzo otišla s Ovčare.

Latinovića je, sjedeći u parkiranom automobilu, čekao do ponoći, ispričao je svjedok. Između 22 i 23 sata te večeri vidio je iz automobila da dolazi kamion pokriven ceradom, u koji su ulazili zarobljenici u nekoliko skupina. Nije vidio kamo su ih odvozili, a nije čuo ni pucnje jer je - kako je rekao - "sve vrijeme sjedio u autu, slušao muziku, pa čak i malo spavao". Ipak, nekoliko je puta vidio i Latinovića i Vujanovića, za koje inače kaže da su bili "vrlo hrabri i disciplinirani borci", kako odlaze za kamionom sa zarobljenicima, a vidio je i optuženu Nadu Kalabu, koja je nogom šutnula jednog zarobljenika jer je navodno bila bijesna što joj je dao otkaz zato što je Srpkinja.

Tek nakon nekoliko dana, rekao je Stamatović, čuo je da su zarobljenike na Ovčari strijeljali neki dobrovoljci i teritorijalci koji nisu sudjelovali u borbama, nego su "bili u pozadini".

Drugooptuženi Vujanović optužen je da je organizirao, naredio i sudjelovao u ubojstvu 200 zarobljenika iz vukovarske bolnice, a njegovu nevjenčanu suprugu Nadu Kalabu optužnica tereti da je na Ovčari ubila jednog zarobljenika, svojega bivšeg šefa.

Osim Stamatovića, u ponedjeljak su svjedočili i Dragan Miletić i Slaviša Jovanović iz Kruševca, godine 1991. dobrovoljci u Vukovaru, koji su tvrdili kako je optuženi Đorđe Šošić iz Vukovara otišao 19. listopada 1991. godine, prije nego što je zločin počinjen. I nakon što im je predočeno da su neki svjedoci teretili Šošića da je sudjelovao u ubijanju zatvorenika, obojica su ostala pri tvrdnjama kako je u vrijeme zločina bio s njima u Kruševcu.

Suđenje se nastavlja u utorak ispitivanjem novih svjedoka i vještaka balističara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙