FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najveće prihode u 2004. imali Ina, HEP i Konzum

ZAGREB, 27. lipnja 2005. (Hina) - Najveće prihode u 2004. imali Ina,HEP i Konzum
ZAGREB, 27. lipnja 2005. (Hina) - Najveće prihode u 2004. imali Ina, HEP i Konzum

HINA - Financijski servis

Hrvatski su poduzetnici u prošloj godini ostvarili ukupne prihode u iznosu od 484,08 milijardi kuna, a najveće su prihode imali Ina, Hrvatska elektroprivreda (HEP), Konzum i Hrvatske telekomunikacije (T-HT), pokazuju podaci iz ukupno 68.981 izvješća poduzetnika iz Registra godišnjih financijskih izvješća, koje je objavila Financijska agencija (FINA).

Ina je tako u prošloj godini ostvarila ukupne prihode u iznosu od 16,55 milijardi kuna, dok je HEP na drugom mjestu s 8,5 milijardi kuna, Konzum na trećem sa 7,5 milijardi kuna, a T-HT na četvrtom sa 7,16 milijardi kuna prihoda.

Među prvih deset tvrtki po veličini prihoda nalaze se još i HŽ, HEP distribucija, T-mobile, Vipnet, Pliva te HEP proizvodnja.

Ina se na listi najprofitabilnijih hrvatskih tvrtki u prošloj godini, s 1,22 milijarde kuna dobiti, nalazi na drugom mjestu, iza T-HT-a, koji je lani ostvario dobit od 1,7 milijardi kuna. Na trećem je mjestu T-mobile, čija je dobit iznosila 853,4 milijuna kuna, dok je četvrta Adris grupa, koja je poslovala s dobiti u iznosu od 771,16 milijuna kuna.

Na ovoj se listi HEP nalazi na 6. mjestu, iza Tvornice duhana Rovinj, a slijede Vipnet, SN Holding, Eni Croatia te Pliva.

Dobit deset prvih poduzetnika 2004. predstavljala je 30,4 posto dobiti čitavog poduzetništva u Hrvatskoj, dok je u godini prije na deset prvih tvrtki otpadalo 24,1 posto ukupne dobiti.

FINA je objavila i podatke o najuspješnijim tvrtkama po pojedinim područjima djelatnosti, i to mjereno veličinom prihoda te dobiti.

Tako su najveće prihode u sektoru poljoprivrede, lova i šumarstva ostvarile Hrvatske šume (1,95 milijardi kuna), dok je koncern Agrokor u tom sektoru na prvom mjestu po veličini dobiti - od 125,39 milijuna kuna.

U prerađivačkoj industriji Ina zauzima prvo mjesto po oba kriterija, dok je HEP vodeći u sektoru opskrbe električnom energijom, plinom i vodom.

Tvrtka Bechtel International Inc. prošle je godine pak bila najuspješnija tvrtka u građevinarstvu, s ostvarenih 1,8 milijardi kuna prihoda te s dobiti u iznosu od 130,5 milijuna kuna.

Najuspješnija trgovačka tvrtka, mjereno ukupnim prihodima, lani je bio Konzum, dok je u tom sektoru najveću dobit, od 65,9 milijuna kuna, ostvario Tisak.

Porečka Plava laguna zauzela je prvo mjesto na listi turističkih tvrtki, sa 373,84 milijuna kuna prihoda te 78,83 milijuna kuna dobiti, dok je T-HT na prvom mjestu u sektoru prijevoza, skladištenja i veza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙