FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 20. srpnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 20. srpnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

RIM - Tropska alga odgovorna je za zagonetno trovanje mora koje je izazvalo paniku na plažama Ligurijske rivijere oko Genove, a više od stotinu turista je nakon kupanja moralo potražiti pomoć u bolnici. Oboljeli gosti, među kojima i mnogi koji se nisu čak ni kupali već samo boravili blizu mora, žalili su se na visoku temperaturu, poteškoće u disanju i grčeve u želucu, doznaje se od službenih talijanskih izvora. Gradonačelnik Genove Domenico Giuseppe Pericu je na dva tjedna zabranio kupanje duž 15 km dugih plaža na području svoje općine. Alga Ostreopsis Ovata potiče iz tropskih mora, ali se proteklih godina zbog porasta temperature mora proširila i u Sredozemlju. Otrovna alga može prouzročiti masovno odumiranje riba, a kod ljudi izaziva visoku temperaturu, proljev i kašalj.

DUBAI - Deset malih robota, teških 15 kg i odjevenih u plavo-crvene uniforme, prvi su puta jahali kamile u tradicionalnoj utrci deva u Abu Dhabiju i pritom su se, kako su izvijestili lokalni mediji, jako dobro držali. Organizatori utrke kamila su odabirom robota reagirali na zabranu da se, što je dosad bilo uvriježeno, kao džokeji koriste djeca. Organizacije za zaštitu ljudskih prava iz cijelog svijeta su ponavljano oštro kritizirale da se tisuće djece, osobito azijske, dovode u Zaljevske zemlje kako bi tamo radili kao džokeji. Najmlađa djeca koju se dovodi na trening za džokeja imaju tek tri godine. Prema sporazumu s UNICEF-om, proteklih je mjeseci već 250-oro djece džokeja vraćeno u njihovu domovinu.

WELLINGTON - Molbom da mu se dosudi kazna od barem deset godina zatvora zbog sitne krađe, 38-godišnji je lopov zaprepastio sud u Wellingtonu na Novom Zelandu. "Ja bih se samo želio vratiti doma, u zatvor Waikeria, da tamo provedem sljedećih deset godina", rekao je Dane Pukepuke kako je objavio list "Daily Post". Pukepuke je sudu objasnio kako je dosad gotovo pola života proveo u zatvoru koji doživljava kao svoj pravi dom i jedinu obitelj koju ima. Upravo je odslužio kaznu od dvije i pol godine, a prije toga kaznu od petnaest godina. Ovoga se puta našao pred sudom jer je u samoposluzi ukrao cigarete, nešto gotovine i telefonske kartice te provalio u auto jednog prodavača.

SYDNEY - Australska obitelj talijanskog podrijetla Rigoli, koja je za sebe tvrdila da je kraljevske krvi i proglasila svoju farmu od 24 hektara bescarinskom zonom, u utorak je u Melbourneu osuđena za "tešku prijevaru". Patrijarh obitelji Virgilio Rigoli (67) je sa sinovima Philipom (36) i Malim Joeom (25) obiteljsku je farmu u Sheppartonu proglasio 'Kneževinom Ponderosa' prema imenu ranča iz "Bonanze", kultne western-serije iz 60-ih godina prošlog stoljeća. "Optuženi su odlučili ne plaćati poreze državi Australiji, uloživši znatan trud u uspostavi neovisne lokalne zajednice u kojoj nisu priznavali australske zakone", izjavio je na sudu tužitelj Gavin Silbert. Policija je otkrila kako su Rigolijevi imali 30 različitih bankovnih računa s ukupno više od 5 milijuna australskih dolara (oko 20 milijuna kuna).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙