FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Kuljiševa knjiga "Dva pamfleta protiv Tuđmana

ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Knjiga "Dva pamfleta protiv Tuđmana"novinara i publiciste Denisa Kuljiša u nakladi "Jesenski i Turk"predstavljena je večeras u knjižari Profil Megastore.
ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Knjiga "Dva pamfleta protiv Tuđmana" novinara i publiciste Denisa Kuljiša u nakladi "Jesenski i Turk" predstavljena je večeras u knjižari Profil Megastore.

Knjiga se sastoji od dva teksta: "Dva ratna druga" i "Dies Irea" (Dan bijesa).

Publicist Slavko Goldstein komentirao je prvi Kuljišev tekst koji obuhvaća tri četvrtine knjige, a u njemu je ključna teza da je sve što se događalo od 1990. do 1996. u Hrvatskoj i BiH determinirano dogovorima Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu i Tikvešu u proljeće 1991.

Taj dogovor, smatra Goldstein, nije ništa egzaktno, već je na njemu postignut temeljni dosluh o ratnim ciljevima. Po Goldsteinovoj ocjeni to su podjela BiH i koncentracija etniciteta, što je poslije prozvano humanim preseljenjem.

Goldstein smatra, a što se isčitava iz Kuljiševa teksta, da je dogovor bio nužan kako bi obojica predsjednika učvrstili vlast u vlastitim zemljama koju do tada nisu čvrsto držali.

Kuljiš je kazao da mu nije bio cilj pisati historiografiju nego razjasniti političku situaciju s početka devedesetih godina te da se u knjizi potvrđuje teza da je rat jedna stvar gdje se politika vodi nekim drugim sredstvima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙