FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đapić: vodi se kampanja protiv Osijeka i gradske vlasti

OSIJEK,18. srpnja 2005.(Hina) - Osječki gradonačelnik Anto Đapić danasje na izvanrednoj konferenciji za novinare u Gradskom poglavarstvurekao kako se uz prešutnu potporu državnog vrha vodi medijska kampanjaprotiv grada Osijeka i njegove vlasti.
OSIJEK,18. srpnja 2005.(Hina) - Osječki gradonačelnik Anto Đapić danas je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Gradskom poglavarstvu rekao kako se uz prešutnu potporu državnog vrha vodi medijska kampanja protiv grada Osijeka i njegove vlasti.

"Kao gradonačelnik Osijeka oštro prosvjedujem protiv manipulacije kojom se pokušava destabilizirati grad. Ne sporimo potrebu funkcioniranja pravne države, ali neka se unaprijed ne pišu političke optužnice i neka se ne konstatira da su u Osijeku činjeni zločini, dok to pravosuđe ne presudi, jer se tako stvara ozračje javnog linča" prema, rekao je Đapić, novoj gradskoj vlasti i Branimiru Glavašu.

Đapić je rekao da se kampanjom pokušava od grada-heroja stvoriti "grad-slučaj" i prezentirati da je Osijek 1991. bio zona sumraka u kojoj se bilo tko mogao nekažnjeno ubiti i da je sve to imalo pokriće tadašnje vlasti i nacionalne politike.

Ustvrdio je kako je razgovarao s predstavnicima nekoliko braniteljskih udruga od kojih su neki, kako tvrdi, najavili i mogućnost javnih prosvjeda "zbog ovakvog odnosa prema gradu Osijeku".

"Ovakva je kampanja pokušaj iskrivljavanja povijesti i relativizacije Domovinskog rata, koja je u Hrvatskoj na djelu posljednjih 5-6 godina, i očito je došao red i na Osijek", kazao je Đapić.

"U svakom ratu ima izgreda i moguće je da su se oni dogodili u Osijeku", rekao je i naglasio da to međutim treba utvrditi "u normalnom pravnom postupku, a ne da se koristi u dnevno-političke svrhe".

"Stvorena je atmosfera linča prema Branimiru Glavašu. Državna vlast šuti, iako je prije dvije i pol godine, kada je bila u oporbi, posve drugačije reagirala na sličan napad protiv Glavaša. Zanima nas reagiranje aktualne državne politike jer ovo što se dogodilo oko Osijeka posljednjih dana nije pitanje pravosuđa, nego eklatantno i prvorazredno političko pitanje. Priča o ratnim zločinima u Hrvatskoj uvijek je prije svega političko pitanje", ustvrdio je Đapić.

"Očekujemo odgovornije i ozbiljnije ponašanje državnih institucija i zaustavljanje kampanje koja stvara ozračje javnog linča prema novoj gradskoj vlasti", rekao je Đapić pozivajući da se u političkim obračunima ne koristi državni aparat.

"Stječem osjećaj kako iza ovoga stoji prešutna potpora državnog vrha da se ponovno potencira problem koji u Osijeku nikada nije bio dokazan. To se postavlja na način da za sve što se ovdje dogodilo 1991. godine može biti odgovoran samo jedan čovjek, zato što danas politički nekome ne odgovara", rekao je Đapić.

Na upit novinara kazao je kako će i službeno zatražiti očitovanje premijera Ive Sanadera i državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Splitski tjednik Feral Tribune u posljednjem je broju objavio da je Državno odvjetništvo dobilo iskaz o privođenjima, mučenjima i ubojstvima srpskih civila 1991. u Osijeku, koji im je dao navodni svjedok tih zlodjela, ne identificirajući ga. Prema medijima, taj svjedok tvrdi da je usmene zapovjedi za zločine izdavao Branimir Glavaš, koji je tada u Osijeku bio na čelu Sekretarijata za narodnu obranu.

Identitet tog svjedoka otkrio je jučer njegov otac, tvrdeći da je nestao, no kasnije je izjavio kako je obaviješten da mu je sin premješten na drugo radno mjesto u policiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙