FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Nevladine organizacije traže istragu o zločinima u Antinu

BEOGRAD,24. lipnja(Hina) - Više srbijanskih nevladinih organizacijapridružilo se u petak zahtjevu Fonda za humanitarno pravo (FHP) izBeograda upućenom Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine da pokreneistragu o ratnim zločinima u Antinu u Hrvatskoj, ukazujući da imaindicija da su te zločine u kolovozu 1991. počinili pripadnicidobrovoljačkih jedinica iz Srbije, "šešeljevci" i drugi, među kojimase spominje i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke TomislavNikolić.
BEOGRAD,24. lipnja(Hina) - Više srbijanskih nevladinih organizacija pridružilo se u petak zahtjevu Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda upućenom Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine da pokrene istragu o ratnim zločinima u Antinu u Hrvatskoj, ukazujući da ima indicija da su te zločine u kolovozu 1991. počinili pripadnici dobrovoljačkih jedinica iz Srbije, "šešeljevci" i drugi, među kojima se spominje i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić.

Nevladine organizacije od Specijalnog tužiteljstva traže da pokrene i istragu protiv organa sigurnosti i načelnika Uprave za sigurnost bivše JNA za prikrivanje zločina, a protiv zapovjednika jedinica JNA i dobrovoljačkih jedinica za nečinjenje i propust da počinitelje predaju sudskim tijelima.

"Razloga za ozbiljnu istragu o počinjenim ratnim zločinima u Antinu ima i zbog toga što se Tomislav Nikolić u više navrata hvalio svojim ratnim pohodom u Hrvatsku", navodi se u zahtjevu, te se citiraju Nikolićeve izjave u brojnim intervjuima, u kojima je govorio da je "iskazao veliku hrabrost i junaštvo" u Slavoniji, te da je "osobnim primjerom pokazao kako se brani srpstvo", zbog čega ga je Vojislav Šešelj proglasio "četničkim vojvodom".

"Tko govori istinu? Tomislav Nikolić koji je isticao svoje ratne pothvate čak i s govornice Skupštine Srbije, ili Tomislav Nikolić koji sada tvrdi da 'nije ni metak ispalio'", pita se u zahtjevu za istragu ratnih zločina u Antinu.

Protiv direktorice FHP-a Nataše Kandić, koja je prva nedavno iznijela sumnje da je Nikolić bio u Antinu u vrijeme kad je 1991. godine ubijeno više od 30 ljudi, Srpska radikalna stranka podnijet će kaznenu prijavu Okružnom sudu u Beogradu.

"Sad će javni tužitelj morati reagirati po službenoj dužnosti i država će preuzeti stvar u svoje ruke. Posljednji zločin u Antinu dogodio se 4. studenoga 1991., a Tomislav Nikolić je u Antin stigao 6. prosinca te godine", izjavio je novinarima glavni tajnik te stranke Aleksandar Vučić.

Inače, predsjednik općine Kikinda Branislav Blažić, član Srpske radikalne stranke, u četvrtak je Natašu Kandić proglasio "personom non grata" u tom gradu, navodeći da "stvara antisrpsku histeriju i tako otežava život građanima Srbije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙