FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojvođanska vlada osudila ratne zločine u bivšoj SFRJ

BEOGRAD,9. srpnja 2005.(Hina) - Izvršno vijeće Vojvodine, vladapokrajine, u subotu je jednoglasno usvojilo Zaključak o osudi ratnihzločina na prostoru bivše Jugoslavije, u povodu desetogodišnjicezločina u Srebrenici.
BEOGRAD,9. srpnja 2005.(Hina) - Izvršno vijeće Vojvodine, vlada pokrajine, u subotu je jednoglasno usvojilo Zaključak o osudi ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, u povodu desetogodišnjice zločina u Srebrenici.

Kako je priopćio Pokrajinski sekretarijat za informacije, Zaključak je donesen u povodu odavanja počasti žrtvama ratnog zločina počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

"Osuđujemo sve zločine počinjene tijekom ratnih događanja na teritoriju bivše Jugoslavije i odajemo počast žrtvama tih zločina - Bošnjacima, Srbima, Hrvatima, Albancima i drugima", navodi se u Zaključku, te dodaje da je "odgovornost za ratne zločine i genocid pojedinačna, a ne kolektivna i da kaznenu, političku i moralnu odgovornost, na svim stranama u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, snose ne samo oni koji su ubijali, ili naredili ubijanje, nego svi oni koji su poticali, odobravali ili skrivali zločine, ili neposredne počinitelje i nalogodavce tih zločina".

Vojvođanska vlada je ocijenila da se samo sveobuhvatnim suočavanjem s ratnim zločinima i kažnjavanjem svih krivaca, može prekinuti začarani krug osvete, optužbi i nepovjerenja.

"Uvjereni smo da će narodi, regije i države zapadnog Balkana stupiti u zajedničku europsku kuću samo tako što će jačati mir, sigurnost, međusobno povjerenje i suradnju", kaže se u Zaključku Izvršnog vijeća Vojvodine.

Vojvođansku vladu čine predstavnici Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, Pokret Snaga Srbije Bogoljuba Karića i Demokratskog saveza vojvođanskih Mađara Jozefa Kase.

Također, u svom subotnjem priopćenju uoči obilježavanja godišnjice srebreničkog zločina, čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocijenio je da Srbija neće postati demokratska zemlja sve dok ne prizna zločine koji su počinjeni u ime države i srpskog naroda.

"Dok Njemačka, nakon Drugog svjetskog rata, nije prihvatila stvarnost holokausta koji je počinjen u ime Njemačke i njemačkog naroda, nije postala demokratska i razvijena zemlja. To isto mora učiniti i Srbija", ocjenjuje Čanak, dodajući da aktualna Vlada Srbije nije spremna da isto učini sa zločinima u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Vlada Srbije na svojoj je sjednici u četvrtak osudila "sve ratne zločine u jugoslavenskim ratovima", među kojima je posebno spomenula zločin u Srebrenici i Bratuncu, a srbijanski parlament do danas nije postigao dogovor o deklaraciji kojom bi se osudio srebrenički zločin nad bošnjačkim stanovništvom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙