FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosper: SAD za izručenje optuženih za ratne zločine Sudu BiH

SARAJEVO,12. srpnja 2005.(Hina) - Odgovornima za ratne zločine napodručju bivše Jugoslavije treba suditi tamo gdje su ti zločini ipočinjeni i to je načelo koje podupire vlada Sjedinjenih Država,izjavio je u utorak u Sarajevu američki veleposlanik Pierre-RichardProsper zadužen za pitanja ratnih zločina.
SARAJEVO,12. srpnja 2005.(Hina) - Odgovornima za ratne zločine na području bivše Jugoslavije treba suditi tamo gdje su ti zločini i počinjeni i to je načelo koje podupire vlada Sjedinjenih Država, izjavio je u utorak u Sarajevu američki veleposlanik Pierre-Richard Prosper zadužen za pitanja ratnih zločina.

Prosper je to izjavio novinarima nakon susreta s predsjednicom Suda Bosne i Hercegovine Medžidom Kreso i glavnim tužiteljem Marinkom Jurčevićem koji su od njega tražili pomoć Sjedinjenih Država kako bi se osiguralo izručenje optuženih za ratne zločine za kojima traga bosanskohercegovačko pravosuđe.

"Nama je vrlo važan nastavak potpore SAD-a, posebice kod uhićenja onih koji se kriju u susjednim zemljama i iza dvojnog državljanstva", izjavila je Kreso.

Tužitelj Jurčević je istaknuo da problem izručenja koje bi međusobno trebale riješiti Hrvatska, BiH te Srbija i Crna Gora "više nije pravno nego političko-pravno pitanje".

"To je pitanje koje se može riješiti lobiranjem zemalja Europske unije i Sjedinjenih Država kako bi se zaključili ugovori sa susjednim zemljama koji bi omogućili ekstradiciju", kazao je Jurčević dodavši da je Prosper "shvatio te zahtjeve" te da je "obećao razmotriti to pitanje".

Sam Prosper je kazao da je tijekom posjeta Sudu BiH stekao dojam kako je on potpuno osposobljen procesuirati slučajeve ratnih zločina.

"Potaknuo bih Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da što više slučajeva prebaci na Sud BiH jer u njega imam povjerenje. Potaknut ćemo i druge zemlje da optužene prebacuju u BiH kako bi im se tu sudilo", izjavio je američki diplomat.

Prosper je dodao da bi SAD željele da se među zemljama regije postigne sporazum o ekstradiciji optuženih.

"Mislim da će se ti razgovori morati voditi na političkoj razini", kazao je Prosper.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙