FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana: Srebrenica je bila naša sramota, ali i poticaj za jačanje Europe

SARAJEVO,11. srpnja(Hina) - Masakr nad osam tisuća Bošnjaka uSrebrenici monstruozni je zločin koji je predstavljao lekciju za sveeuropske zemlje, koje su nakon toga odlučile izgraditi zajedničkuvanjsku politiku i osposobiti se za reagiranje u kriznim situacijama,napisao je Visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku isigurnosnu politiku Javier Solana u autorskom tekstu kojega jeponedjeljak prenosi sarajevski "Dnevni avaz".
SARAJEVO,11. srpnja(Hina) - Masakr nad osam tisuća Bošnjaka u Srebrenici monstruozni je zločin koji je predstavljao lekciju za sve europske zemlje, koje su nakon toga odlučile izgraditi zajedničku vanjsku politiku i osposobiti se za reagiranje u kriznim situacijama, napisao je Visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana u autorskom tekstu kojega je ponedjeljak prenosi sarajevski "Dnevni avaz".

"U moralnom, ljudskom i političkom smislu to je najmračniji trenutak svih ratova vođenih na području bivše Jugoslavije. Među mnogim strahotama ovih ratova, Srebrenica se ipak izdvaja kao najstrašniji zločin počinjen na tlu Europe od završetka Drugog svjetskog rata", navodi Solana ističući kako je nedvojbeno da su masovna ubojstva što su ih počinile srpske snage u i oko Srebrenice bila nemilosrdna i planirana.

Solana ističe kako su svijet i Europa tada iznevjerile nade što su ih kasnije žrtve u njih polagale.

"Bit ćemo vječito obilježeni i postiđeni zbog naše nemogućnosti da spriječimo ovaj zločin", istaknuo je Solana.

"Ne smijemo zaboraviti da se Srebrenica i dogodila zbog nedovoljne europske prisutnosti, niti trebamo izgubiti iz vida da magnetska privlačnost Europe, sada više nego ikada, predstavlja jedan od glavnih faktora međunarodnog mira i stabilnosti", napisao je europski povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙