FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 52. festival igranog filma u Puli

PULA, 16. srpnja 2005. (Hina) - Tradicionalnim vatrometom te svečanomceremonijom večeras je u pulskoj Areni otvoren 52. pulski festivaligranog filma, najstariji filmski festival u Hrvatskoj i jedan odnajstarijih filmskih festivala u Europi.
PULA, 16. srpnja 2005. (Hina) - Tradicionalnim vatrometom te svečanom ceremonijom večeras je u pulskoj Areni otvoren 52. pulski festival igranog filma, najstariji filmski festival u Hrvatskoj i jedan od najstarijih filmskih festivala u Europi.

Kao i prethodnih godina, središnje mjesto festivala pripast će hrvatskim filmovima i filmskim umjetnicima, a sedam hrvatskih naslova bit će, do 23. srpnja, prikazano kao prvi film večeri u Areni.

Otvarajući festival ministar kulture Božo Biškupić kazao je da će i ove godine u Areni biti prikazana najnovija ostvarenja hrvatskih filmskih umjetnika, ističući da bi se svima onima koji sudjeluju u stvaranju tog umjetnički izraza trebali osigurali što bolji uvjeti.

"Od prošlog do ovog festivala ponovno smo prešli jedno razdoblje u kojem je hrvatski film u realnim okolnostima slijedio svoj život nastojeći u jednogodišnjem krugu stvaralačkih napora nastaviti na dosad postignutim", istaknuo je ministar Biškupić.

Po njegovim riječima svjedoci smo različitih autorskih svjetonazora, brojnih ideja i ostvarenja, promišljanja, filmske estetike, a prije svega slobode stvaralaštva. Onima koji skrbe o hrvatskom filmu, dodao je Biškupić, i dalje je zadaća činiti još više i bolje kako bi autorima, glumcima i svim djelatnicima bez kojih film ne može osigurali još bolje uvjete.

"Umjetnost bez publike nema života. Stoga vratimo hrvatski film u naše kino dvorane, a on će nam uzvratiti kvalitetnim i zanimljivim ostvarenjima", zaključio je ministar kulture Biškupić.

Pulski gradonačelnik Valter Drandić kazao je kako filmski festival iz godine u godinu u Pulu donosi dašak svjetskog filmskog glamoura te poseban sjaj gradu koji ima pretenzije postati metropolom kulture.

Svečani program festivalskog otvaranja i ove je godine režirao Zoran Pezo, a u programu su nastupili glazbenici Tamara Obrovac, Darko Rundek i Darko Hajsek uz pratnju gudačkog orkestra.

Nakon svečanosti otvaranja pulskoj je publici prikazan film "Dva igrača s klupe" redatelja Dejana Šorka u kojem glume, među ostalim, Ksenija Pajić, Goran Navojec i Tarik Filipović.

Prvi je to u nizu od sedam hrvatskih filmova koji se natječu za festivalske nagrade, a koje će publika kao prve filmove moći vidjeti u Areni. Ostali filmovi, njih 49, bit će prikazani u sklopu festivalskih programa.

Po završetku filma "Dva igrača s klupe" održat će se prvi ponoćni festivalski koncert - u Malom rimskom kazalištu u Puli nastupit će Darko Rundek i Cargo orkestar.

Prije svečanog otvaranja u Areni hrvatski ministar kulture Božo Biškupić na terasi pulskog Doma hrvatskih branitelja upriličio je svečani prijam za sve sudionike ovogodišnjeg 52. festivala igranog filma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙