FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21,30 sati

ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21,30 sati
ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21,30 sati

DEN HAAG/ZAGREB - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) zatražilo je od sudskog vijeća dopuštenje za dopunu optužnica protiv Domagoja Margetića, Stjepana Šešelja, Ivice Marijačića i Markice Rebića, kako bi "razjasnilo činjenične i pravne aspekte predmeta". U zahtjevu Tužiteljstva, koji je Hina pribavila u petak, stoji da su "predložene nadopune ograničene naravi i ne tvore nove optužbe".

BAGDAD - U nizu samoubilačkih bombaških napada u iračkoj prijestolnici Bagdadu u petak je ubijeno 20 Iračana, priopćila je američka vojska. Vojska je izvijestila o sedam eksplozija u Bagdadu, od kojih su najmanje tri izvedena automobilima bombama. Al-Qaida je preuzela odgovornost za pet samoubilačkih napada. Cilj najmanje dva napada bila je vojska SAD-a. Tri američka vojnika su ranjena, izjavio je glasnogovornik američke vojske poručnik Jamie Davis. U izjavi američke vojske kaže se da su petorica poginulih bili irački vojnici, a 15 irački civili.

MIRANSHAH - Pakistanske snage sigurnosti pronašle su na svom teritoriju tijela 24 islamska militanta, vjerojatno talibana, ubijena u američkom bombardiranju s jugoistoka Afganistana, objavila je u petak pakistanska vojska. Glasnogovornik pakistanskih oružanih snaga general Shaukat Sultan kazao je na privatnoj televiziji Geo da su 24 militanta ubijena u četvrtak navečer u operaciji vođenoj s afganistanske strane granice.

DEN HAAG/ZAGREB -U postupku Haškog suda (ICTY) protiv Paška Ljubičića, bivšeg zapovjednika Vojne policije HVO-a u Operativnoj zoni Srednja Bosna optuženog za ratne zločine nad Bošnjacima, u petak je održana statusna konferencija na kojoj je ponovljen zahtjev za njegovo privremeno puštanje na slobodu. Predraspravni sudac Amin el Mahdi naložio je predmetnom tužitelju Marcu Harmonu da se do utorka pismeno očituje o zahtjevu obrane. Središnja točka njegove optužnice je napad HVO-a na selo Ahmići, kod Viteza 16. travnja 1993., kada je ubijeno više od 100 Bošnjaka.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader sljedećeg će tjedna boraviti u radnom posjetu Sjedinjenim Državama tijekom kojega će se sastati s američkim predsjednikom George W. Bushom, priopćila je Vlada u petak. Sastanak predsjednika hrvatske Vlade i Busha predviđen je za ponedjeljak, 18. srpnja, navodi se u priopćenju. U hrvatskom izaslanstvu bit će i ministar kulture Bož Biškupić i državni tajnik u MVPEI-u Hido Biščević.

MOSTAR - Izaslanstva državnih graničnih policija iz pet zemalja jugoistočne Europe, Hrvatske, BiH, Albanije, Makedonije i državne zajednice Srbije i Crne Gore večeras su u Mostaru završila dvodnevni seminar na kojem su raspravljali o napretku profesionalne suradnje radi sprječavanja pograničnog kriminala. Predsjedatelj mostarskog skupa, dužnosnik njemačke federalne policije i savjetnik za granična pitanja u sjedištu OESS-a u Beču, Peter Karohl rekao je kako su sudionici zaključili da je nužno uskladiti zakonodavstva zemalja jugoistične Europe radi učinkovitije suradnje graničnih policija u suzbijanju kriminala. Seminar je organiziran u sklopu tzv. CARD regionalnog projekta pod nazivom "Potpora i koordinacija strategije integriranog upravljanja granicama".

MOSTAR - Predsjedništvo BiH na svojoj je sjednici u petak ratificiralo Ugovor između BiH i Republike Hrvatske kojim se reguliraju zajedničke lokacije na pet međudržavnih graničnih prijelaza, priopćio je Ured za odnose s javnošću Predsjedništva BiH. Ratifikacija se odnosi na zajedničke lokacije na graničnim prijelazima: Doljani - Metkovići, Neum I - Klek, Neum II - Zaton Doli, Velika Kladuša - Haljevac i Izačić - Ličko Petrovo Selo. Radi se o najprometnijim graničnim prijelazima između Hrvatske i BiH.

LJUBLJANA - Čelnik slovenskih krajnih nacionalista Zmago Jelinčič pozvao je u petak ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da odlučnije reagira kako bi "zaštitio slovensku teritorijalnu cjelovitost" nakon "incidenta u kojemu je hrvatska policija legitimirala putnike na jednoj austrijskoj jahti u Piranskom zaljevu". Hrvatska policija opovrgnula je tvrdnje nekih slovenskih medija i političara da se u četvrtak u Savudrijskoj vali dogodio izgred, odnosno da su hrvatski policajci unutar slovenskih teritorijalnih voda kontrolirali austrijsku jahtu s turistima.

BEOGRAD - Predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i predsjednik Srbije Boris Tadić u petak su u razgovoru s predsjednikom Austrije Heinzom Fischerom, koji je u boravi trodnevnom posjetu SCG, izjavili da se slučaj odbjeglog haškog optuženika Ratka Mladića mora konačno riješiti, njegovom predajom ili uhićenjem."Slučaj Mladić" glavna je prepreka za europski put SCG, kazao je novinarima Marović nakon susreta s austrijskim predsjednikom. Fischer je izjavio da Austrija želi biti "pošten i pouzdan partner" SCG, te da njegova zemlja ima "jak i vrlo razumljiv interes da regija bude stabilna i prosperitetna".

PRIŠTINA - Čelnica njemačke oporbene Kršćansko demokratske unije (CDU) i moguća buduća kancelarka Angela Merkel boravila je u petak na Kosovu gdje se sastala s tamošnjim predsjednikom Ibrahimom Rugovom, premijerom Bajramom Kosumijem, civilnim upraviteljem UN-a Sorenom Jessen-Petersenom i posjetila njemački kontigent u sastavu KFOR-a. U izjavi novinarima tijekom posjeta Merkel je rekla da konačan status Kosova mora biti riješen regionalnim dogovorom, a sve uključene strane pozvala na strpljenje koje može biti ključno u tom procesu.

LISABON - Više od 700.000 Portugalaca zaposlenih u javnim službama u petak štrajka protiv vladinog plana smanjenja troškova koji za cilj ima smanjivanje najvećeg proračunskog manjka među zemljama Europske unije. Pozivu na 24-satni štrajk upozorenja odazvali su se gotovo svi zaposleni u javnim službama, od medicinskih sestara, komunalnih radnika, sudskih službenika pa do poreznih inspektora. Zaposlenici portugalskih javnih službi štrajkaju protiv mjera štednje koje je u lipnju za te službe najavio predsjednik portugalske vlade Jose Socrates.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙