FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izmjene Zakona o Državnom inspektoratu za veću učinkovitost inspektora

ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Izmjene Zakona o Državnominspektoratu, koje je Vlada jučer uputila u saborsku proceduru,trebale bi osigurati učinkovitiji rad inspektorima u suzbijanjunedozvoljenog obavljanja djelatnosti i nelegalnog zapošljavanja,priopćio je danas Državni inspektorat.
ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Izmjene Zakona o Državnom inspektoratu, koje je Vlada jučer uputila u saborsku proceduru, trebale bi osigurati učinkovitiji rad inspektorima u suzbijanju nedozvoljenog obavljanja djelatnosti i nelegalnog zapošljavanja, priopćio je danas Državni inspektorat.

Ubuduće će inspektor moći nadziranoj pravnoj ili fizičkoj osobi zabraniti rad do otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i odmah obaviti pečaćenje, ako tvrtka ili fizička osoba obavljaju djelatnost bez valjanih dokaza o legalitetu rada.

Također će zabraniti rad na rok od 30 odnosno 60 dana i odmah obaviti pečaćenje, ako utvrdi da nadzirana pravna ili fizička osoba zapošljava radnike bez valjanog ugovora o radu.

Način pečaćenja propisat će glavni inspektor, a propisane mjere neće imati negativne posljedice na korisnike usluga objekata u kojima je utvrđena nelegalnost, kaže se u priopćenju.

Inspektori za radne odnose lani su otkrili i procesuirali 19.277 prekršaja (12 posto više nego u prethodnoj godini).

Većina ih se odnosila na ilegalno zapošljavanje (bez prijave zapošljavanja radnika nadležnim tijelima), uključujući nezakonito zapošljavanje i rad stranaca (otkriveno je 5.205 ilegalno zaposlenih, od čega 1.218 stranaca), te na neuručivanje obračuna plaća, naknada plaća ili otpremnine, na nezakonit prekovremeni rad i dr.

Gospodarski inspektori su u prošloj godini obavili 553.871 kontrola primjene propisa, temeljem kojih su poduzete sve predviđene mjere (podnijeto je 35.545 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, 19 prijava za kazneno djelo, naplaćeno je 5.585 kazni na mjestu događanja u iznosu od 4.664.430 kuna, donijeto je 8.767 upravnih rješenja itd.).

Zbog različitih oblika nelegalnog rada Državni inspektorat samo je u prošloj godini predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi u iznosu od gotovo 333 milijuna kuna, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙