FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore

ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatsko je obrtništvo postalo temeljrazvoja hrvatskog gospodarstva, posebice proizvodnih djelatnosti, nakoje se odnosi najveći dio novootvorenih obrta u protekloj godini,istaknuo je na današnjoj svečanoj akademiji prigodom Dana Hrvatskeobrtničke komore (HOK) njen predsjednik Stjepan Šafran.
ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatsko je obrtništvo postalo temelj razvoja hrvatskog gospodarstva, posebice proizvodnih djelatnosti, na koje se odnosi najveći dio novootvorenih obrta u protekloj godini, istaknuo je na današnjoj svečanoj akademiji prigodom Dana Hrvatske obrtničke komore (HOK) njen predsjednik Stjepan Šafran.

Obrtništvo je u protekloj godini zabilježilo napredak i u razvoju proizvodnje i u izgradnji novih pogona, uvođenju novih proizvodnih programa, novom zapošljavanju, čemu su znatno pridonijeli i vladini programi poticanja obrtništva, kazao je Šafran.

No, dodao je, predstoji najveći zadatak nužan za daljnji razvoj obrtništva, a to je povezivanje gospodarstva i obrazovanja. Interes za strukovno školovanje je u porastu - prije 7 godina u strukovne škole upisalo se svega 1.100 učenika, a lani, zahvaljujući njihovom programu strukovnog školovanja, njih 12 tisuća, dok bi ih ove godine moglo biti i 15 tisuća. Pritom se, naglasio je Šafran, učenike treba upisivati ovisno o potrebama gospodarstva, odnosno u one smjerove koji će im u budućnosti osigurati posao.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić je pak istaknuo kako će ova godina vjerojatno biti rekordna po broju novootvorenih obrta - već je na polovici godine premašen ukupni broj prošle godine otvorenih obrta, a kao najznačajniji pokazatelj je izdvojio podatak da je 60 do 70 posto novih obrta iz proizvodnih djelatnosti.

Na današnjoj Akademiji uručena su i najviša priznanja HOK-a "Zlatne ruke", nagrade Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva "Šegrt Hlapić" te majstorske diplome za 848 novih majstora - obrtnika.

Tako su statuom i poveljom "Zlatne ruke" za izniman doprinos međunarodnoj suradnji i promicanju obrtništva Italije i Hrvatske nagrađeni predstavnici Udruženja obrtnika Vicenza, a za izniman doprinos u razvoju ugostiteljskog obrta i obrtništva u cjelini vlasnik opatijskog restorana "Bevanda", Branko Bevanda.

Istoimenom statuom i priznanjem nagrađeni su i vlasnik obrta "Metal Color" iz Metkovića Ivan Batinović, vlasnik obrta "Domitran" iz Sv. Ivan Zeline Zvonimir Domitran, vlasnik "Stolarije Ćuk" iz Stubičkih Toplica Nedjeljko Ćuk te vlasnik petrinjskog obrta "Stucka" Matej Stanešić.

Nagrade "Šegrt Hlapić" su pak uručene najboljoj školi - Obrtničkoj školi Koprivnica, najboljem majstoru-stručnom učitelju - Zdenku Marčelji iz Siska te najboljem naučniku - Danijelu Jugovcu iz Buja.

Ovom je prilikom HOK-u ujedno dodijeljen i ISO certifikat kvalitete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙