FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - gospodarstvo - za četvrtak, 8. srpnja

ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 8. srpnja
ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 8. srpnja

ZAGREB - Predstavnici Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatskog dizajn centra na konferenciji za novinare govorit će o dizajnu za povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Bit će predstavljene mjere potrebne za integraciju dizajna kao alata za povećanje konkurentnosti na nacionalnoj razini kako bi se povećala produktivnost, izvoz u EU, zaposlenosti i sveopće poslovne mogućnosti Hrvatske na međunarodnom tržištu (11 sati, Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10).

KOPRIVNICA - Dani povrća, tradicionalna tordnevna manifestacija koja ima za cilj razvoj i promicanje vrijednosti domaće proizvodnje i prerade povrća, bit će svečano otvorena u Koprivnici. Na okruglom stolu "Proizvodnja i prerada povrća" domaći i inozemni stručnjaci, proizvođači povrća, raspravljat će o mogućnostima razvoja i novim tehnologijama u proizvodnji, preradi i tržištu povrća (10 sati).

ZAGREB - Hrvatske su banke tijekom prošle godine odobrile 141,07 milijardi kuna kredita ili 17,17 posto više nego u prethodnoj godini, pri čemu je 62,8 milijardi kuna kredita (porast od 23,17 posto) plasirano stanovništvu, a 58,88 milijardi kuna (porast od 11,96 posto) hrvatskom gospodarstvu. U kreditiranju je lani predvodila Zagrebačka banka, koja je stanovništvu odobrila 16,67 milijardi kuna, a gospodarstvu 14,45 milijardi kuna kredita, odnosno ukupno 31,7 milijardi kuna ili 15,8 posto više nego u 2003. Slijede Privredna banka Zagreb, s 11,38 milijardi kuna kredita stanovništvu te 8,95 milijardi kuna kredita gospodarstvu, te Erste & Steiermaerkische banka, koja je građanima odobrila 6,5 milijardi kuna, a poduzećima 7,27 milijardi kuna kredita.

ZAGREB - GDP po stanovniku prošle je godine dosegnuo oko 7.732 američkih dolara, što je povećanje od oko 23 posto u odnosu na godinu ranije, navodi se u časopisu "Intelektualni kapital, uspješnost na nacionalnoj, županijskoj i poduzetničkoj razini", koji izdaju Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Financijska agencija. To bi, kako se navodi, bili fantastični rezultati da nema strmoglavog pada vrijednosti dolara u 2004. godini. Naime, da je pad vrijednosti dolara glavni generator rasta GDP-a po stanovniku pokazuje i prikaz godišnje efikasnosti intelektualnog kapitala u gospodarstvu Hrvatske. Tu je zapravo pokazano realno stanje - dok GDP po stanovniku vrtoglavo raste stvaranje vrijednosti po uloženoj novčanoj jedinici stoji zapravo na mjestu. Grad Zagreb i dalje dominira visinom GDP-a po stanovniku i polako se približava brojci od 24.000 dolara po stanovniku, dok najveći porast GDP-a po stanovniku bilježi Sisačko-moslavačka županija, navodi se u izvješću.

ZAGREB - Gotovo svih 47 marina iz sastava Grupacije marina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u ovu su turističko-nautičku sezonu ušle spremnije nego prošle, a s uloženih 50 milijuna kuna ili 10 posto više nego lani očekuje se ostvarenje 5 do 7 postotnog porasta fizičkog prometa (plovila i gostiju) te 12 posto veći financijski prihodi.

Većina ovogodišnjih ulaganja u marine, kako se doznaje od predsjednika te HGK-ove Grupacije Ivana Sože, odnosila se na investicijsko održavanje i poboljšanje kvalitete infrastrukture i usluga, a to im je omogućilo i povećanje cijena u prosjeku za oko 12 posto u odnosu na lanjske.

Urednik: Darko Buković

Tel: 01/4808 607

Faks: 01/4808 821

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙