FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNESCO na listu svjetske baštine dodao nove lokalitete

JOHANNESBURG, 15. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Odbor UNESCO-a za svjetskubaštinu u petak je objavio da je na svoj popis svjetske baštineuvrstio sedam novih prirodnih lokaliteta.
JOHANNESBURG, 15. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Odbor UNESCO-a za svjetsku baštinu u petak je objavio da je na svoj popis svjetske baštine uvrstio sedam novih prirodnih lokaliteta.

Na sastanku u južnoafričkom Durbanu, Odbor je na listu uvrstio:

- Južnoafrički Vredefort Dome, najstariji i najveći meteorski krater na svijetu formiran prije dvije milijarde godina. Nalazi se oko 120 km jugozapadno od Johannesburga.

- Egipatska dolina Wadi al-Hitan (Dolina kitova) u zapadnoj egipatskoj pustinji sadrži dragocjene fosilne ostatke najranije, sada izumrle, podvrste kitova.

- Japanski poluotok Shiretoko na sjeveroistoku Hokaida, najsjevernijeg japanskog otoka. Izvanredan je prikaz interakcije morskih i kopnenih ekosustava i stanište brojnih ugroženih vrsta.

- Norveški fjordovi Gerianger i Naeroy, koji su od iznimne geološke vrijednosti a krasi ih i neopisiva ljepota.

- Meksički otoci u Kalifornijskom zaljevu; 244 otoka, otočića i školja iznimne je ljepote a stanište su velikog broja vrsta.

- Tajlandski sustav šuma Dong Phayayen i Khao Yai, nepristupačno planinsko područje, dom više od 800 životinjskih vrsta.

- Panamski Nacionalni park Coiba i Posebna zaštićena morska zona, jugozapadno od obale. Otok Coiba i 38 otočića nalazi se u zaljevu Chiriqi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙