FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNESCO u svoj registar uvrstio knjigu Braće Grimm i De Gaullev govor

PARIZ, 21. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Primjerak priča Braće Grimm spočetka 19. stoljeća i govor generala Charlesa De Gaulle iz Drugogsvjetskog rata koji je emitirao BBC našli su se među 29 dokumenataupisanih u UNESCO-ov registar svjetske dokumentarne baštine, priopćioje UNESCO u utorak.
PARIZ, 21. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Primjerak priča Braće Grimm s početka 19. stoljeća i govor generala Charlesa De Gaulle iz Drugog svjetskog rata koji je emitirao BBC našli su se među 29 dokumenata upisanih u UNESCO-ov registar svjetske dokumentarne baštine, priopćio je UNESCO u utorak.

U registar je uvršteno izdanje priča braće Grimm iz 1812.-15. godine koje sadrži njihove vlastoručne bilješke a koje su prevedene na 160 jezika. De Gaulleov govor okupiranoj Francuskoj od 18. lipnja 1940. godine UNESCO je opisao kao "deklaraciju nade i prkosa koji su obilježili francuski otpor nacističkoj okupaciji" i "prekretnicu u Drugom svjetskom ratu i francuskoj povijesti".

Među ostalim dokumentima uvrštenim u registar nalaze se zbirka rukopisa skladatelja Johannesa Brahmsa (1833.-97.), Zlatna lista Carskih ispita kineske dinastije Qing, zbirka židovskog glazbenog folklora iz Ukrajine i Nevada-Semipalatinsk arhiva iz Kazahstana u kojoj su zabilježene aktivnosti prve antinuklearne nevladine organizacije s teritorija Sovjetskog saveza.

Dokumenti dolaze iz 24 različite zemlje, uključujući Albaniju, Indiju, Kubu i Libanon.

UNESCO-ov registar osnovan je u cilju očuvanja svjetske dokumentarne baštine, danas sadrži 120 dokumenata i dokumentarnih zbirki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙