FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fjordovi i pustinje uskoro na popisu svjetske baštine UNESCO-a

ŽENEVA, 10. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Neki od znamenitih norveškihfjordova i egipatska pustinja bogata fosilnim ostacima uskoro bi semogli naći na popisu svjetske baštine UNESCO-a, objavila je Svjetskakonzervatorska agencija (IUCN).
ŽENEVA, 10. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Neki od znamenitih norveških fjordova i egipatska pustinja bogata fosilnim ostacima uskoro bi se mogli naći na popisu svjetske baštine UNESCO-a, objavila je Svjetska konzervatorska agencija (IUCN).

Norveški fjordovi Gerangerfjord i Naeroyfjord kao i egipatska dolina Wadi Al-Hitan (Dolina kitova) nalaze se među sedam prirodnih lokaliteta koje će IUCN preporučiti za uvrštavanje na popis Svjetske baštine UNESCO-a.

IUCN također predlaže da se na popis uvrste i indijski nacionalni park Dolina cvijeća, stanište nekoliko ugroženih životinjskih vrsta poput snježnog leoparda, japanski poluotok Shiretoko, tajlandska šuma Dong Phayayen Yai u kojoj živi više od 800 različitih vrsta životinja te južnoafrički Vredefort, najveće i najstarije mjesto udara meteorita.

Vlade na čijem se teritoriju nalaze lokaliteti, prirodni ili kulturni, s popisa svjetske baštine dužne su im, prema konvenciji UN-a, osigurati dugoročnu zaštitu i sprječiti svaki događaj koji bi im mogao nanijeti kakvu štetu.

Na popisu svjetske baštine trenutno se nalazi 788 lokaliteta, među njima i šest hrvatskih (Plitvice, Split, Dubrovnik, Trogir, Eufrazijeva bazilika i šibenska katedrala), a njegovom mogućem proširenju odlučivat će se u Durbanu od 10. do 17. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙