FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

11 hrvatskih kulturnih i prirodnih dobara za upis na UNESCO-ovu listu

ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) -
ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) -

Hrvatska je ove godine poslala obnovljenu "tentativnu listu dobara" za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a, na kojoj je 11 kulturnih, prirodnih i miješanih dobara.

"Ambiciozni smo i želimo što više spomenika kulture na UNESCO-ovoj listi", kazao je ministar kulture Božo Biškupić na konferenciji za novinare, na kojoj je bio i ravnatelj Svjetskog centra za baštinu UNESCO-a Francesco Bandarin.

Tentativna lista važan je korak koje države članice poduzimaju u želji za nominacijama novih prirodnih i kulturnih dobara na Listu svjetske baštine.

Lista nije obnavljana od 1998. i sadrži 11 prijedloga kulturnih dobara - Episkopalni sklop na forumu u Zadru, Hrvatski limes, Varaždin, Tvrđa u Osijeku, proširenje Splita, Starogradski ager, Lubenice na Cresu, Burg-Dvorac Veliki tabor te povijesno-urbanistička cjelina Stona s Malim Stonom.

Od prirodnih dobara na listi je sjeverni Velebit, a od miješanih Lonjsko polje.

Ravnatelj Svjetskog centra za baštinu UNESCO-a Francesco Bandarin izvijestio je da će se sjednica UNESCO-a na kojoj će se raspravljati o novim kulturnim i prirodnim dobrima održati idući mjesec te da svaka država može predložiti dva lokaliteta na godinu, od kojih je jedan prirodno dobro.

Kako je kazao, razlog njegova dolaska je učvrstiti dobre veze Hrvatske i UNESCO-a te vidjeti potrebe u očuvanju baštine.

Kako bi stekao bolji uvid u hrvatski baštinu, ravnatelj Svjetskog centra za baštinu UNESCO-a Francesco Bandarin posjetit će za boravka u Hrvatskoj, od 15. do 19. lipnja, hrvatske lokalitete na Listi svjetske baštine - Plitvička jezera, Zadar, Trogir, Split, Hvar i Dubrovnik.

Bandarin je govorio i o važnosti konzerviranja lokaliteta na Listi baštine, koji su ugroženi zbog ubrzana industrijskog razvoja zemlje. Uz to, večeras će održati predavanje o budućnosti svjetske baštine.

Konvenciju za zaštitu svjetske baštine potpisale su 182 države. Na listi je 788 kulturnih dobara, od toga ih je polovica iz Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙