FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak želi Sadamove palače pretvoriti u centre za kulturu

PARIZ, 23. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Irački ministar kulture NuriFarhan al-Rawi objavio je u četvrtak u Parizu da će 170 palača bivšegiračkog diktatora Sadama Huseina biti pretvoreno u centre za kulturu.
PARIZ, 23. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Irački ministar kulture Nuri Farhan al-Rawi objavio je u četvrtak u Parizu da će 170 palača bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina biti pretvoreno u centre za kulturu.

"Već smo iznijeli zahtjev američkom atašeu za kulturu", rekao je al-Rawi izaslanicima na konferenciji UNESCO-a o ukradenim i ilegalno izvezenim predmetima kulturne baštine.

U ovom trenutku većinu Sadamovih palača zauzimaju američki i britanski vojnici okupacijskih snaga u Iraku, objasnio je al-Rawi.

Dvodnevna konferencija prvenstveno se bavila pljačkom predmeta iračke kulturne baštine. U srijedu je čelnik UNESCO-a Koichiro Matsuura pozvao na "mobilizaciju" protiv pljačke mnogih iračkih arheoloških nalazišta.

Al-Rawi je rekao da su za nanošenje štete iračkoj kulturnoj baštini odgovorne tri različite skupine.

"U prvim danima nakon od SAD-a predvođene invazije lopovi su uzeli namještaj i računala. Onda su ljudi koji poznaju umjetnost provalili u bagdadske muzeje i ukrali drago kamenje. I na kraju su ono što je preostalo uzele organizirane bande kriminalaca", rekao je al-Rawi.

Od 15000 predmeta ukradenih iz bagdadskog muzeja oko 4000 je nađeno i vraćeno, izjavio je al-Rawi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙