FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić održao predavanje na Sveučilištu u Lavovu

LAVOV, 15. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićodržao je u petak na Sveučilištu u Lavovu predavanje na temu "Hrvatskadanas i njezina vanjska politika".
LAVOV, 15. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić održao je u petak na Sveučilištu u Lavovu predavanje na temu "Hrvatska danas i njezina vanjska politika".

Mesić je doputovao u Lavov, kulturno i gospodarsko središte zapadne Ukrajine, drugog i završnog dana službenog posjeta Ukrajini.

Govoreći o razvoju hrvatske vanjske politike i njezinom današnjem stanju, Mesić je rekao da se njegova koncepcija vanjske politike zasnivala, a zasniva se i danas, na tri stupa: regionalnoj, europskoj i globalnoj politici.

On je kazao da razdoblje hrvatske vanjske politike od stvaranja samostalne države pa do izbora 2000. karakterizira, "uz napore da se izbori međunarodno priznanje mlade države, fiksiranost na pozicioniranje Hrvatske u Europu, ili drugim riječima - na bijeg iz regije i na predstavljanje Hrvatske - manje u svijetu, a više u očima vlastite javnosti, kao regionalne sile".

Prema njegovim riječima, osim borbe za međunarodno priznanje, druga dva prioritetna cilja tadašnje hrvatske vanjske politike bila su promašena.

"Bijeg Hrvatske iz regije, odnosno tvrdoglavo negiranje bilo kakve povezanosti s regijom, zemljopisu i povijesti usprkos, bilo je izraz kratkovidne i ksenofobične težnje da se 'za vijeke vjekova' prekinu sve veze sa Srbijom koja je u to doba otvoreno vojno pomagala pobunu dijela srpskog stanovništva Hrvatske. Takva kroatocentrična politika nije, međutim, u svojoj osnovi bila ni proeuropska, ni prohrvatska, ona je u prvome redu bila antisrpska", rekao je Mesić dodavši da je to razumljivo s obzirom na tadašnju situaciju.

Međutim, kako je nastavio, Hrvatska je dio regije, a Srbija je jedan od naših susjeda.

Kako je dalje rekao hrvatski predsjednik, RH u razdoblju nakon 2000. radi na pretvaranju regije u područje mira, stabilnosti i sigurnosti, a svojom voljom da razvija odnose sa susjedima dokazuje svoju zrelost za Europu.

"Naši su primarni ciljevi ulazak u euroatlantske integracije, u Europsku uniju i u Sjevernoatlantski pakt. Mi si ne možemo priuštiti luksuz da ostanemo izvan Europske unije, ali Unija si ne može priuštiti da nas ne uključi u svoje redove. Kada kažem 'nas', mislim na jugoistok Europe, pri čemu će tempo priključivanja ovisiti naravno o individualnim postignućima", istaknuo je Mesić.

On je izrazio zadovoljstvo da Ukrajina također vidi svoju budućnost u ujedinjenoj Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙