FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održan poslovni forum ukrajinskih i hrvatskih gospodarstvenika

KIJEV, 14. srpnja 2005. (Hina) - Unatoč dobrim odnosima između Ukrajinei Hrvatske ni izdaleka nisu iskorištene sve mogućnosti za njihovodaljnje razvijanje što se posebice odnosi na područje gospodarstva,ocijenili su predsjednici RH i Ukrajine Stjepan Mesić i ViktorJuščenko u četvrtak navečer u Kijevu na poslovnom forumugospodarstvenika dviju zemalja.
KIJEV, 14. srpnja 2005. (Hina) - Unatoč dobrim odnosima između Ukrajine i Hrvatske ni izdaleka nisu iskorištene sve mogućnosti za njihovo daljnje razvijanje što se posebice odnosi na područje gospodarstva, ocijenili su predsjednici RH i Ukrajine Stjepan Mesić i Viktor Juščenko u četvrtak navečer u Kijevu na poslovnom forumu gospodarstvenika dviju zemalja.

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko naglasio je da je Ukrajina zainteresirana za suradnju sa stranim ulagačima i da u tom smislu stvara poticajne uvjete. Odnosno, dodao je Juščenko, radi na pojednostavljenju procedure registracije tvrtki kao i na lakšem i jednostavnijem dobivanju dokumetnacije. Osim toga u izradi je projekt regulacije transportne infrastrukture, a radi se i na jačanju borbe protiv korupcije rekao je ukrajinski predsjednik.

Mesić je ponovio namjeru jačanja gospodarske suradnje istaknuvši da obje zemlje nastoje kroz ekonomske reforme potaknuti gospodarski procvat na dobrobit svojih građana.

S predsjednikom Mesićem u dvodnevnom službenom posjetu u Ukrajini boravi izaslanstvo gospodarstvenika koji su na poslovnom forumu u Kijevu sa svojim potencijalnim ukrajinskim partnerima razmatrali mogućnosti bolje suradnje odnosno sklapanja poslova.

Područja suradnje od zajedničkog interesa su među ostalim poljoprivreda, energetika, brodogradnja, metalurgija i zdravstvo.

Hrvatska strana gleda na Ukrajinu kao na zemlju s visokim potencijalima i tržištem od gotovo 50 milijuna ljudi na kojem je korisno osigurati nazočnost dok Ukrajina Hrvatsku smatra vratima za jače gospodarsko povezivanje sa Zapadom.

Međutim, gospodarski odnosi dviju zemalja za sada ne odgovaraju stvarnim mogućnostima. Dosadašnja bilanca robne razmjene između dviju zemalja išla je na štetu Hrvatske. Tako je u prvih pet mjeseci ove godine vrijednost robne razmjene iznosila 45,1 milijuna dolara od čega 5,5 milijuna otpada na hrvatski izvoz, a čak 39,5 milijuna na uvoz pa deficit robne razmjene za to razdoblje iznosi 33,9 milijuna dolara.

Hrvatska i Ukrajina slažu se da posebnu pažnju treba posvetiti poboljšnju strukture izvozno-uvozne trgovine, produbljivanju investicijske suradnje, stvaranju boljih uvjeta na području uzajamnog pružanja usluga te organizaciji zajedničkog nastupanja poduzeća dviju država na tržištima trećih zemalja.

Daljnjem inteziviranjem gospodarskih odnosa svakako bi pridonijela liberalizacija viznog režima odnosno postupno stvaranje uvjeta za ukidanje viza na čemu se radi na obje strane.

Hrvatski predsjednik će u petak, drugog i završnog dana posjeta Ukrajini, otputovati u grad Lavov na zapadu zemlje gdje će se sastati s lokalnim gospodarstvenicima. Također će posjetiti tamošnje sveučilište i održati izlaganje na temu "Hrvatska danas i njezina vanjska politika".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙