FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: o statusu Kosova trebaju odlučiti njegovi građani

PRIŠTINA, 7. srpnja 2005. (Hina) - O statusu Kosova trebaju odlučitigrađani Kosova i njegove institucije, izjavio je hrvatski predsjednikStjepan Mesić u četvrtak u Prištini nakon razgovora s prvim zamjenikomcivilnog upravitelja Lawrenceom Rossinom.
PRIŠTINA, 7. srpnja 2005. (Hina) - O statusu Kosova trebaju odlučiti građani Kosova i njegove institucije, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak u Prištini nakon razgovora s prvim zamjenikom civilnog upravitelja Lawrenceom Rossinom.

Rossin, bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, domaćin je predsjedniku Mesiću na Kosovu s obzirom na to da je civilni upravitelj Soren Jessen Petersen službeno odsutan.

Rossin je novinarima nakon razgovora izjavio da je predsjednik Mesić dao niz savjeta za rad UNMIK-a i da će pametne savjete sigurno dati i kosovskim dužnosnicima s kojima se sastaje tijekom dana.

Mesić je novinarima izjavio da svojim posjetom želi pridonijeti boljem razumijevanju u regiji što je, po njegovim riječima, u interesu i Hrvatske.

"Nestabilno Kosovo znači nestabilnu regiju, a mi želimo da se ona okrene Europi", rekao je Mesić.

Naglasio je da o statusu Kosova trebaju odlučivati građani Kosova i kosovske institucije i da se rješenje treba naći u pregovorima Prištine i Beograda, uz pomoć međunarodne zajednice.

Na novinarsko pitanje podržava li neovisnost Kosova, Mesić je rekao da odgovor trebaju dati građani Kosova. Ponovio je da treba pregovarati o rješenju te naglasio da nijedno rješenje ne smije biti nametnuto silom.

Predsjednik Mesić je također izjavio da u razgovorima o statusu Kosova sa srbijanskim dužnosnicima u srijedu u Beogradu nitko od njih nije rekao da se do rješenja može doći silom. "Njihovo je jedinstveno stajalište da nema rješenja silom već političkim dogovorom" rekao je Mesić.

Hrvatski predsjednik se nakratko sastao s hrvatskim građanima koji rade u međunarodnim organizacijama na Kosovu. Posebno je razgovarao s Kornelijom Jakupec i Davorom Javorskim, hrvatskim policajcima koji rade u sastavu policije UNMIK-a.

Posjet Kosovu Mesić nastavlja susretom s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine koja pretežito živi u Letnici i Janjevu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙