FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Juščenko razgovarali o razvoju bilateralne suradnje

KIJEV, 14. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednici Hrvatske i Ukrajine,Stjepan Mesić i Viktor Juščenko, razgovarali su u četvrtak u Kijevu opitanjima razvoja bilateralne suradnje i razmijenili su mišljenja onajvažnijim aktualnim pitanjima međunarodnih odnosa.
KIJEV, 14. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednici Hrvatske i Ukrajine, Stjepan Mesić i Viktor Juščenko, razgovarali su u četvrtak u Kijevu o pitanjima razvoja bilateralne suradnje i razmijenili su mišljenja o najvažnijim aktualnim pitanjima međunarodnih odnosa.

Predsjednici su na konferenciji za novinare nakon razgovora iskazali zadovoljstvo aktiviranjem ukrajinsko-hrvatskog političkog dijaloga na najvišoj razini poslije predsjedničkih izbora i demokratskih promjena u Ukrajini.

Ukrajina i RH imaju velik neiskorišteni potencijal za proširenje trgovinsko-gospodarske suradnje koju u zadnje vrijeme karakterizira pozitivan razvojni trend, rekao je Juščenko. "Sporazumjeli smo se da je osnovni interes pojačanje trgovinsko-ekonomske suradnje. Zato treba ukinuti sve prepreke dolasku poslovnih ljudi na tržište dviju zemalja", istaknuo je ukrajinski predsjednik.

Kako bi se olakšala suradnja na svim područjima, Mesić i Juščenko su se složili da treba postupno stvoriti uvjete za ukidanje viza. "Slažem se da moramo olakšati prijelaze granice, drugim riječima da postupno moramo stvarati uvjete u kojima će biti moguće ukidanje viza. To će ne samo olakšati putovanja naših građana nego će pomoći i razvijanju suradnje na svim područjima", rekao je Mesić.

Strateški cilj obje zemlje je ulazak u euroatlantske integracije i na tom su putu Hrvatska i Ukrajina spremne pomagati jedna drugoj. Dvojica predsjednika smatraju da u današnjim prilikama, kada u EU traju rasprave o nekim nacionalnim pitanjima budućeg razvoja, ne treba dovoditi u pitanje načelnu opredijeljenost za daljnje proširenje EU.

Obje zemlje nastavit će dosljedno i predano ostvarivati politiku usmjerenu na ostvarivanje članstva u Europskoj uniji.

Govoreći o borbi protiv globalnog terorizma, Mesić je rekao da je to jedan od najprečih zadataka i međunarodne zajednice i svake zemlje posebno. Naglasio je da ta borba može biti dugoročno uspješna samo ako se bude vodila i radi eliminiranja dubljih uzroka terorizma.

Na pitanje novinara jesu li razgovarali o projektu Družba Adria Mesić je odgovorio da to nije bila tema razgovora. Međutim, on je ponovio mišljenje kako Hrvatska ne može ostati izvan europske mreže naftovoda i plinovoda "jer bi to značilo slom hrvatske privrede".

Mesić je pozvao Juščenka da službeno posjeti Hrvatsku, a ukrajinski predsjednik poziv je sa zadovoljstvom prihvatio.

Hrvatski predsjednik sastao se na radnom ručku s ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko s kojom je razgovarao o pristupu EU. Tom prigodom ukrajinska je strana također izrazila interes za model izgradnje autocesta u Hrvatskoj.

Hrvatsko izaslanstvo na čelu s Mesićem, koje boravi u dvodnevnom službenom posjetu Ukrajini, položilo je vijenac na spomenik neznanom vojniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙