FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Stjepan Mesić putuje u srijedu u Ukrajinu

ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićputuje u srijedu poslijepodne u službeni posjet Ukrajini na pozivukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka, a dvojica predsjednika tomće prigodom razmotriti aktualno stanje hrvatsko-ukrajinskih odnosa,perspektive njihovog daljnjeg razvijanja kao i aktualne svjetskeprobleme, uključujući i najnovija zbivanja u Europskoj uniji.
ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić putuje u srijedu poslijepodne u službeni posjet Ukrajini na poziv ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka, a dvojica predsjednika tom će prigodom razmotriti aktualno stanje hrvatsko-ukrajinskih odnosa, perspektive njihovog daljnjeg razvijanja kao i aktualne svjetske probleme, uključujući i najnovija zbivanja u Europskoj uniji.

Mesić će također razgovarati s predsjednikom Vrhovne rade (jednodomnog parlamenta) Volodimirom Litvinom, a imat će radni ručak s predsjednicom vlade Julijom Timošenko.

Tijekom službenog posjeta hrvatskog predsjednika Kijevu predviđeno je potpisivanje tri sporazuma: Sporazuma o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka između vlada RH i Ukrajine, Protokola o uzajamnom prilazu na tržište roba i usluga i Sporazuma o suradnji između Hrvatske banke za obnovu i razvoj i ukrajinske EXIM banke.

Ukrajina je zemlja s kojom, prema općoj ocjeni, postoje brojne mogućnosti za suradnju. I Hrvatska i Ukrajina žele intenzivirati gospodarske odnose koji za sada ne odgovaraju stvarnim mogućnostima. Hrvatska strana gleda na Ukrajinu kao na zemlju s visokim potencijalima i tržištem od blizu 50 milijuna ljudi na kojemu je korisno osigurati prisutnost, dok Ukrajina Hrvatsku smatra vratima za jače gospodarsko povezivanje sa Zapadom.

To je i razlog što zajedno s predsjednikom Mesićem u posjet Ukrajini putuju predstavnici 11 hrvatskih tvrtki: Munje d.d., Ina naftaplina, Podravke, Đuro Đaković Holdinga, Medinvesta (Bolnica Magdalena), Ivanićplasta d.o.o., Fragarie, Kraša d.d., INA-e d.o.o. (Maziva Rijeka), Autocentra Merkur i Nexe grupe.

Hrvatski i ukrajinski gospodarstvenici održat će poslovni forum uz nazočnost oba predsjednika na kojem će razmotriti mogućnosti intenziviranja suradnje.

Dosadašnja bilanca robne razmjene između dviju zemalja išla je na štetu Hrvatske. U prvih pet mjeseci ove godine vrijednost robne razmjene iznosila je 45,1 milijun dolara, od čega 5,5 milijuna otpada na izvoz, a 39,5 milijuna na uvoz pa deficit robne razmjene za to razdoblje iznosi 33,9 milijuna dolara.

Tijekom boravka u Ukrajini hrvatski predsjednik posjetit će grad Lavov.

Mesić je u prosincu 2001. posjetio Ukrajinu, a dobri odnosi dviju zemalja započeli su već nakon što je Hrvatska postala nezavisna država. Tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman posjetio je Ukrajinu u u svibnju 1991. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙